Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Existuje na Slovensku cirkevná „homoloby“?

.michal Oláh .spoločnosť .spoločnosť

Prítomnosť praktizujúcich homosexuálnych prelátov v najvyšších cirkevných štruktúrach Vatikánu sa už desiatky rokov považuje za verejné tajomstvo. O existencii organizovanej loby homosexuálne cítiacich kňazov hovoril vraj na súkromnej audiencii 6. júna 2013 aj samotný pápež František.

Existuje na Slovensku cirkevná „homoloby“? ARTUR WIDAK/NURPHOTO/GETTY IMAGES 9. december 2019 Krakow: Poľský kazateľ a filozof Dariusz Oko počas otvorenej debaty na tému LGBT na pôde Pápežskej Univerzity Jána Pavla II.

vatikán jeho slová prekvapivo nikdy nedementoval. Doteraz nie je jasné, čo presne pápež pod slovným spojením „gej loby“ myslel a či neboli jeho slová vytrhnuté zo širšieho kontextu. Mohlo ísť o skupinu homosexuálne cítiacich klerikov bojujúcich proti svojej diskriminácii v cirkvi. Mohlo ísť o progresívnu frakciu presadzujúcu homosexuálne partnerstvá. Alebo to mohol byť aj eufemizmus pre rozsiahle zneužívanie chlapcov a mladých mužov vplyvnými duchovnými. Skrátka, nevieme.

kto som ja, aby som súdil

S určitosťou však vieme, že František žiadnu „svätú vojnu“ po júni 2013 proti LGBT+ nezačal. Naopak, stal sa hlasom novej, prívetivejšej tváre katolicizmu. Nebojí sa verejne umývať nohy moslimským utečencom, viesť dialóg o svätení žien ani odpovedať na otázku o právach LGBT+ slovami „Ak je človek gej a hľadá Pána a má dobrú vôľu, kto som ja, aby som ho súdil?“

Od roku 2017 je členom Františkovho komunikačného „odboru“ americký jezuita a kňaz James Martin, známy svojou podporou LGBT+ a knihou Building a Bridge: How the Catholic Church and the LGBT Can Enter into a Relationship of Respect, Compassion and Sensitivity (Stavanie mostov: Ako môže Katolícka cirkev a LGBT vstúpiť do vzťahu rešpektu, súcitu a citlivosti).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite