Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šimon Jeseňák: Hrozí nám kolaps zdravotníctva? Hasíme požiar čajovou lyžičkou

.šimon Jeseňák .spoločnosť .spoločnosť

Minimálne desať rokov vieme, že Slovensko trpí akútnym nedostatkom zdravotníckeho personálu. Vieme, že nám obrazne horí dom, plamene šľahajú z okien, no taktika vlád za poslednú dekádu je nečinne sa prizerať, v najlepšom kde-tu prihodiť kozmetické zmeny.

Šimon Jeseňák: Hrozí nám kolaps zdravotníctva? Hasíme požiar čajovou lyžičkou BORIS NÉMETH V nemocnici Čadca počas druhej vlny viedli lekári a sestry vyčerpávajúci boj o zdravie a životy pacientov

lord Norton príde za sluhom Jamesom a vypýta si od neho lyžičku s vodou. Odíde, vráti sa a pýta si to isté. Zopakuje sa to zo desaťkrát, až sa sluha u pána zaujíma, čo sa deje. Odpoveď lorda Nortona znie: „Horí...“ My to robíme podobne: horíme, no naša reakcia je ako voda v čajovej lyžičke.

Skvelý umelec a vzácny človek Fero Guldan vytvoril sériu obrazov s názvom Exody. Jeden z obrazov série obsahuje motto „najlepších spoluobčanov sme povytvárali, povyháňali, povraždili. Nečudo, že nás aj 25 rokov po Novembri zastupujú zväčša bezcharakterní, nedovzdelaní a servilní politici komunistického typu“. Koncom 19. storočia, celé 20. storočie a i úvod 21. storočia je poznamenaný exodmi tých najlepších. Bezprecedentne a amorálne sme si vyhnali spoluobčanov iných národností ako Nemcov či Maďarov. Našich Židov a Rómov sme posielali na smrť do koncentrákov. Neskôr boľševická ochlokracia systematicky utláčala inteligenciu Československa a nútila ju k útekom do zahraničia. Exody však pokračujú.

exodus zdravotníkov

Odlev našich zdravotníkov určite nie je dobrá správa, ale je prirodzené, že občan môže z krajiny odísť a pracovať kdekoľvek v EÚ či vo svete. Globalizovaný svet nám to umožňuje a to je super. No nemali by sme rezignovať na fakt, že naši lekári a sestry masovo odchádzajú do zahraničia vinou zlých pracovných podmienok alebo nedostatočného platového ohodnotenia.

Podľa údajov z roku 2019 hlásili spravodajské jednotky v ústavnej starostlivosti 1 312 chýbajúcich zdravotných sestier: oproti roku 2010 zhoršenie o 2,7 percenta. Za rovnaké obdobie narástol nedostatok lekárov o 8,5 percenta: chýba ich 1 127. A to v týchto dátach ešte nie sú zahrnuté reporty z VÚC, ktoré reportovali, že im chýba ďalších 1 532 lekárov a 1 762 zdravotných sestier.

Áno, v roku 2019 v slovenskom zdravotnom systéme chýbalo 2 659 lekárov a 3 074 sestier. Deficit do minimálneho potrebného stavu zdravotníkov na Slovensku je približne 12 percent lekárov a 9 percent sestier.

Lenže pozor! Podľa štatistického zisťovania NCZI sa situácia do roku 2025 ešte zhorší a podľa optimistickej prognózy nám bude chýbať 17,9 percenta lekárov, 14,9 percenta zdravotných sestier a 11 percent pôrodných asistentiek. A pozor druhý raz: tieto dáta sú podľa analýzy, IZP, ktorá bola vypracovaná pre Bezpečnostnú radu štátu v roku 2019, ešte optimistické. Rátajú totiž s tým, že sa zachová súčasný pomer pracovníkov v dôchodkovom veku.

morová rana menom covid

Fakt je, že na covid nebola pripravená žiadna krajina. Naše zdravotníctvo fungovalo v krízovom a deficitnom režime už pred pandémiou aj pre nedostatok zdravotného personálu. Pandémia nadelila systému záťažový test. Druhá vlna priniesla tisíce mŕtvych, napriek tomu sme ju napokon relatívne zvládli. Ale rozhodne nie vďaka fundovanému riadeniu rezortu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite