Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo odchádzajú lekári do zahraničia?

.vladimír Popelka .spoločnosť .spoločnosť

Nedostatok lekárov, sestier a zdravotného personálu je celosvetový trend. No kým iné krajiny o lekárov bojujú, Slovensko im kladie pri atestáciách polená pod nohy a umelo odďaľuje ich absolvovanie.

Prečo odchádzajú lekári do zahraničia? SITA/ŽSK

končila sa druhá vlna pandémie covid-19. Prešla Slovenskom ako zemetrasenie a zanechala rozsiahle následky nielen na ľudských životoch, ale aj na celom zdravotníckom systéme. Odhalila posledné zvyšky už dávno odkrytého ľadovca problémov, na ktorý sa priamo a nezadržateľne rútime ako Titanic. Dňa 15. mája bol zrušený núdzový stav, ktorý zdravotníckych pracovníkov zaväzoval k pracovnej povinnosti a mnohí sú dnes po siedmich mesiacoch unavení a vyhorení. Viacerí už avizovali hromadné výpovede, čo pri nedostatku 4 500 lekárov a 15-tisíc sestier môže spôsobiť kolaps. Máme nápad, ako tento stav zvrátiť? Alebo získa našich zdravotníkov iný, vyspelejší zdravotnícky systém? Položme si otázku, prečo lekári odchádzajú.

Jediným dôvodom nie je finančné ohodnotenie samotného lekára a materiálne vybavenie nemocníc, ale najmä rigidný systém špecializačného vzdelávania lekárov. Prečo vlastne hádžeme mladým lekárom polená pod nohy? Pri súčasnom stave si to dovoliť nemôžeme.

zaradenie do špecializačného štúdia

Podľa platných zákonov a nariadení platí, že vzdelávacia ustanovizeň zaradí zdravotníckeho pracovníka do špecializačného štúdia k 1. februáru alebo 1. októbru príslušného kalendárneho roka, pričom uvedený dátum je aj začiatkom špecializačného štúdia. Mladým lekárom sa nezapočíta žiadna prax odpracovaná pred zaradením do konkrétnej špecializácie. A to ani vtedy, ak to trvá roky. Je to tak, akoby študent navštevoval školu, dával zo seba maximum a nikto by mu neevidoval dochádzku a už vopred vie, že nakoniec si aj tak bude musieť daný ročník zopakovať. Nemôžeme sa čudovať, že mnohí si hľadajú iné východisko z tohto bludiska. Napríklad v systéme vzdelávania, ktorý funguje lepšie.

prax v zahraničí? Neplatná.

Podľa nariadenia vlády SR č. 296/2010 a jeho novelizácie č. 379/2015 §71 vzdelávacia ustanovizeň započíta časť ukončeného špecializačného štúdia v inom špecializačnom odbore, ak je  po obsahovej stránke podobné. Uznaný môže byť rozsah maximálne 50 percent. Toto nariadenie hovorí o uznávaní časti ukončeného špecializačného štúdia.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite