Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Utrpenie mladého lekára

.andrea Letanovská .vladimír Popelka .spoločnosť .spoločnosť

Predstavte si, že pracujete ako vysokoškolský vzdelaný mladý človek, ktorý má navyše už desaťročnú prax a je vo svojom odbore špičkou. No jeho platové ohodnotenie nedosahuje ani tisíc eur v čistom. Dôvod je, že ho vedenie nemocnice odmieta nechať absolvovať špecializačné skúšky.

Utrpenie mladého lekára TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/PETIT PRESS/PROFIMEDIA Keď sa rozhodnete stať lekárom, vybrali ste si tŕnistú cestu. Nielen preto, že vás čaká celoživotné povinné vzdelávanie, že predmetom vášho podnikania bude ľudské trápenie a príbehy vašich pacientov vám zaplavia životný priestor.

keď si vo veku tínedžera vyberiete ako svoj štúdijný odbor financie, manažment či informačné technológie, čaká vás obvykle 5 rokov štúdia na vysokej škole. Potom nastúpite do pracovného procesu a po úvodnom zaškolení a získaní skúsenosti začnete stúpať v pracovnom aj spoločenskom rebríčku. Ak ste talentovaný a pracovitý, približne po desiatich rokoch ste stredným manažérom v banke, vo firme, alebo senior programátorom, či IT architektom. Blahoželám, okrem talentu a pracovitosti ste mali i šťastie. 

Keď sa však rozhodnete stať lekárom, vybrali ste si tŕnistú cestu. Nielen preto, že vás čaká celoživotné povinné vzdelávanie, že predmetom vášho podnikania bude ľudské trápenie a príbehy vašich pacientov vám zaplavia životný priestor. A nie je to ani preto, že spoločenská akceptovateľnosť vašich zlyhaní je takmer nulová a škody sú nevyčísliteľné. A nie je to dokonca ani preto, že tabuľkové odmeňovanie vás definitívne zafixuje v nižšej strednej príjmovej triede, bez ohľadu na excelentnosť vašich výsledkov. O tom, že celý život budete pravdepodobne vstávať prvý z celej rodiny a pár nocí v mesiaci si ani neľahnete, ani nehovorím. Mali ste sa lepšie učiť, povedal by môj otec s láskavou iróniou.

Po šiestich rokoch vysokej školy vás čaká špecializácia ukončená atestáciou. Až vtedy ste plnohodnotným lekárom. Tá príprava trvá teoreticky 4 až 5 rokov, ale ak nemáte okrem talentu a pracovitosti aj šťastie, tak sa so spolužiakmi so strednej rozhodne neporovnávajte. Porovnanie vášho postavenia po desiatich rokoch v rámci profesie a spoločnosti s hocikým talentovaným a pracovitým môže byť zdrojom ťažkej frustrácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite