Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Výročie Dňa D. Normandia alebo bola naša nesloboda nevyhnutná?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .história

Pred 77 rokmi sa západní spojenci vylodili na plážach Normandie. Otvorenie tzv. druhého frontu odštartovalo poslednú fázu druhej svetovej vojny v Európe. Politické súvislosti a dôsledky týchto slávnych udalostí cítiť dodnes. Čo pre nás znamenajú?

Výročie Dňa D. Normandia alebo bola naša nesloboda nevyhnutná? ROBERT F. SARGENT/WIKIMEDIA COMMONS 6. jún 1944 Francúzsko: Vylodenie amerických vojakov na pláži Omaha. Fotografia Roberta F. Sar - genta z US Coast Guard Do pazúrov smrti.

výročie Dňa D môže byť príležitosťou na  pripomenutie a rekapituláciu politických súvislostí vojnových akcií a rozhodnutí. A možno aj na opravenie niektorých tradovaných omylov, ktoré sa v týchto súvislostiach vyskytujú, či už v dôsledku vulgárnych zjednodušení alebo ideologickej domýšľavosti. Táto téma, z času na čas oživovaná, je tak či onak zaujímavá pre dnešného čitateľa. Aj pre lekcie, ktoré z nej možno vyvodiť.

triumf a tragédia

Mohli sme sa, napríklad, my v strednej Európe po druhej svetovej vojne stať súčasťou slobodného sveta? Neskončiť na opačnej strane železnej opony?

Historici nemajú radi fiktívne scenáre a vojenskí stratégovia vedia čo-to o tom, ako neraz aj tie najbrilantnejšie plány (často práve ony) neprežijú prvý kontakt s realitou bojiska. My, ktorí v rôznych súvislostiach študujeme veci politické, by sme však mali vedieť, ako niektoré politické či ideologické ilúzie dokážu tvrdohlavo prežívať aj svoj zrejmý krach na poli praxe. A pamätať na to, že politika je v pozadí vojny neustále prítomná – dokonca aj tam, kde sa vojna stane totálnou a politické ciele sa v jej vleku „posúvajú“ a kvalitatívne menia. Politika sa hlási nielen vtedy, keď sa vojenské operácie chýlia k vyústeniu, ale často vo chvíľach, keď sa to uprostred bojovej vravy nikomu nehodí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite