Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vakcína Sputnik je prístupná Slovákom. Je to dobré alebo zlé?

.daniel Antoni .spoločnosť .spoločnosť

Je to tu. Eskapáda expremiéra Igora Matoviča s dovozom ruskej vakcíny Sputnik V mieri k záveru. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dostal od vlády zelenú a záujemcovia sa budú môcť Sputnikom zaočkovať. Ako to už s nápadmi „kolportéra z Trnavy“ chodí, od hladkého priebehu to má ďaleko. 

Vakcína Sputnik je prístupná Slovákom. Je to dobré alebo zlé? PETER LAZAR/AFP/PROFIMEDIA 1. marec 2021 Košice: Premiér Igor Matovič a minister zdravotníc - tva Marek Krajčí vítajú na košickom letisku vakcínu Sputnik.

po šialenej vízii Matoviča, ako masovým očkovaním Sputnikom V zachráni Slovensko od pandémie, prišlo vytriezvenie. Vláda schválila neregistrovanú vakcínu takmer na poslednú chvíľu, lebo na konci leta uplynie expiračná doba. Bolo treba zložito „dokazovať“, že je v poriadku, lebo ruská strana nedodala potrebné dokumenty. Matovič sľúbil dva milióny dávok Sputnika V. V prvej fáze ich prišlo 200-tisíc a Matovič ich vítal na letisku takmer ako majstrov sveta v hokeji.

Žiadne dva milióny, Lengvarský použije iba týchto 200-tisíc dávok. Lebo viac nebude treba. Dodal ešte čosi: že on by sa Sputnikom zaočkovať nedal a neodporučil by to ani rodine. Na vláde však hlasoval za Sputnik a zrejme chce, aby sa aj vlk nažral, aj koza zostala celá. Teda aby sa kauza Sputnik V konečne uzavrela. Aj Matovič vyhlásil, že sa Sputnikom nebude očkovať, lebo ho v EÚ neuznávajú a on bude chodiť na pracovné cesty. K tomu len toľko, že naňho ako člena vlády sa vzťahuje výnimka. „V kontexte pracovnej vyťaženosti pána ministra financií je to úplne pochopiteľné,” komentoval Lengvarský v relácii TV Markíza Na telo.

veľa kriku pre nič

Nebezpečenstvo pre vedľajšie účinky nehrozí, ale je to aj slabina. Analytik Martin Smatana poukazuje na to, že nepoznáme efektivitu vakcíny: „Keďže nie je registrovaná, neexistuje ani centrálny zber vedľajších či nežiaducich účinkov a ako vidíme vo svete, vektorové vakcíny sú s nimi často asociované. Nevieme teda určiť, ktorý profil ľudí by bol pre Sputnik najvhodnejší a nechávame to na náhodu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite