Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pašovali ľudí a dostali medailu. Poľský prezident vyznamenal slovenských manželov

.daniel Antoni .spoločnosť

Mnohí Slováci a Slovenky odporovali totalitnému režimu fašistického Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny. Mnohí sú dnešnej verejnosti neznámi, ale svedectvo o ich odvahe a pomoci môže prísť z nečakaného smeru. Poľský prezident Andrzej Duda vyznamenal 2. júna in memoriam medailou Virtus et Fraternitas manželský pár Jozefa a Žofiu Lachovcov.

Pašovali ľudí a dostali medailu. Poľský prezident vyznamenal slovenských manželov Instytut Pileckiego Manželia Jozef a Žofia Lachovci

ocenenie sa predáva cudzincom, ktorý pomohli Poliakom v časoch vojny aj mieru v 20.storočí. Či to boli vojny, etnické čistky alebo totalitné režimy. Nositeľov navrhuje Inštitút Pileckého, poľská obdoba Ústavu pamäti národa. Medzi deviatimi ocenenými boli aj slovenskí manželia z Popradu Jozef a Žofia Lachovci z Popradu.  

Manželia Lachovci totiž pomáhali poľskému odboju počas druhej svetovej vojny. Príbeh o odvahe sa začal v októbri 1939, keď štyria muži zaklopali na dvere ich domu.  Lachovci žili v tom čase v Poprade a Jozef sa živil ako taxikár. Jeden z cudzincov Jozefovi podal list. V liste bola napísaná žiadosť od Jozefovho priateľa, aby odviezol štyroch poľských pilotov, ktorí utekali pred nemeckou okupáciou, na maďarské hranice. Počet utečencov sa rýchlo zvyšoval a Jozef zverboval ďalších kolegov. Neskôr vozil kuriérov a členov poľského odboja k poľským hraniciam. Pre svojich pasažierov získaval taktiež slovenské dokumenty. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite