Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Osobnosť .týždňa: Za Jiřinou Šiklovou

.zora Bútorová .spoločnosť .osobnosť

Dvadsiateho druhého mája večerné ticho u nás doma preťalo zvolanie: „Panebože, Jiřinka...“ A aj po pár dňoch od tohto okamihu mi zdá neuveriteľné, že nás opustila Jiřina Šiklová – sociologička, signatárka Charty 77, verejná intelektuálka, vášnivá diskutérka a občianska aktivistka.

Osobnosť .týždňa: Za Jiřinou Šiklovou NGUYEN PHUONG THAO/CNC//PROFIMEDIA Jiřina Šiklová získala v roku 1995 ocenenie Žena Európy za svoj prínos integrácii Európy. V roku 1999 jej prezident Václav Havel udelil Medailu za zásluhy I. stupňa. Vo februári 2000 získala plaketu Alice Masarykovej za zásluhy o rozvoj sociálnej starostli

viem, že nie som sama, čo som ju podvedome brala ako niekoho, kto tu bude stále. Taký otvorený, priamy, odvážny a húževnatý človek, tento priam neskrotný živel, si predsa nemôže len tak zomrieť... Naozaj, v jej prípade sa tých necelých 86 rokov zdá akosi málo.

V duchu si predstavujem, ako by nám s príznačnou vecnosťou odrážajúcou odpor k prikrášľovaniu reality zdôraznila: „Život nezískává na hodnotě délkou, trváním, ale hloubkou, obsahem...“ 

Jiřina Šiklová sa nekĺzala po povrchu života, ale s plným nasadením sa ponárala sa do jeho hĺbok s jasným vedomím hodnôt vštepených z domu: od otca, obetavého lekára a sociálneho demokrata a matky, učiteľky a spolužiačky Milady Horákovej. Ich všetečná a zvedavá dcéra sa zblížila s evanjelickým prostredím, kde nachádzala priestor pre svoje pochybnosti i pre rozvíjanie zmyslu pre duchovno, pre  vertikálu. Podľa vlastných slov nikdy nepatrila k ľuďom, ktorí chcú mať pokoj – jednoducho, „nebol to jej štýl a povaha“.

 

„Propojení odborné erudice, občanské angažovanosti a neutuchající potřeby pomáhat druhým“ – tieto tri vlastnosti si na nej vážia jej priatelia vrátane kolegýň a kolegov z dvoch pracovísk, ktoré v 90. rokoch založila a viedla – z Katedry sociálnej práce Karlovej univerzity i z nezávislého Centra a knižnice Gender Studies, čiže rodových štúdií.

Jiřina vyštudovala filozofiu a históriu. V tých časoch to bola z núdze cnosť, lebo sociológia ako veda zaoberajúca sa pálčivými spoločenskými problémami bola zakázaná. Od ranej mladosti sa vystavovala „vzduchu našich čias“:  v dobe črtajúceho sa politického odmäku po smrti Stalina vstupuje do komunistickej strany a v 60. rokoch sa angažuje v budovaní novozaloženej katedry sociológie na Karlovej univerzite. Po auguste 1968 sa nezhrbila a nekajala: na protest proti okupácii zahadzuje stranícku legitimáciu, a keď ju vyhodia z univerzity, živí sa ako upratovačka, až kým ju neprichýlia na geriatrickom oddelení Thomayerovej nemocnice v Prahe.

pašeráčka literatúry

V tom čase už normalizačný režim škrtil a likvidoval nezávislú kultúru. Autori v politickej nemilosti nemohli publikovať, ich texty končili v lepšom prípade v šuplíku či u spoľahlivých priateľov. Jiřina Šiklová od Petra Pitharta prevzala zárodok podzemnej distribučnej siete, cez ktorú celé desaťročie zhromažďovala a expedovala samizdatové texty do zahraničia a odtiaľ zase prísun literatúry domov. Bola kľúčovou spojkou medzi československým disentom a Vilémom Prečanom, ktorý spravoval dokumentačné stredisko na zámku Scheinfeld kniežaťa Schwarzenberga v Nemecku. Na jar 1981 to ŠtB odhalila a Jiřina sa spolu so siedmimi ďalšími ocitla vo väzbe Obvinili ju z rozvracania republiky a hrozilo jej desať rokov väzenia. Napokon z nich bolo desať mesiacov, po ktorých ju potichu prepustili. Keď zistila, že sa počas jej neprítomnosti distribúcia literatúry zastavila, neohrozene sa do nej znovu pustila. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite