Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tvár .týždňa: Lukašenko + Putin = únos

.marína Gálisová .spoločnosť .tvár týždňa

Roman Pratasevič, disident, známy aktivitami proti režimu bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka, sa stal obeťou únosu ako z akčného filmu. Režisérom bol nepochybne Lukašenko, ukazuje sa však, že minimálne noty museli pochádzať z Kremľa.

Tvár .týždňa: Lukašenko + Putin = únos TELEGRAM@ZHELTYESLIVY/AFP/PROFIMEDIA

pratasevič, zakladateľ internetového kanála NEXTA, ktorý na sociálnej sieti Telegram objektívne informuje o protestoch v Bielorusku, bol tamojšej diktatúre dlho tŕňom v oku. Lukašenko zo všetkého najmenej potrebuje, aby sa o jeho výčinoch vedelo – predovšetkým o zverstvách, ktoré pácha na vlastných občanoch, odkedy im  opakovane ukradol voľby. Jeho taktika je jasná: zastrašovať, umlčiavať. Kanál NEXTA na Telegrame so stále rastúcim počtom odoberateľov bol dôkazom, že sa mu to nedarí. Lukašenko už po Pratasevičovi šiel dlho a tentoraz trafil. Po tom, čo stíhačka prerušila let dopravného lietadla spoločnosti Ryanair na trase Atény – Vilnius, a piloti boli lživo upozornení, že na palube sa nachádza bomba, bolo lietadlo nútené pristáť a z neho vyviedli Lukašenkovi agenti Prataseviča aj jeho ruskú priateľku.

Pratasevič bol už počas únosu vydesený. Mal prečo. Okamžite šiel za mreže, zgustli si na ňom Lukašenkovi vyšetrovatelia a onedlho bežalo v štátnej televízii jeho priznanie k protištátnym aktivitám – ako to už v totalitách býva, režim si ani veľmi nedal záležať, aby Pratasevičovo „pokánie“ pôsobilo autenticky. Viac ako jeho slová totiž šokoval mejkap evidentne zakrývajúci poranenia hlavy.

 

Pratasevičova dobitá tvár však môže Lukašenkovi napokon narobiť viac problémov, než si diktátor stihol vypočítať.

Lukašenko únosom Prataseviča dosiahol „internacionalizáciu“ bieloruského vnútorného konfliktu, na ktorý už predtým svet hanebne zabudol. V záujme diktátora Lukašenka bolo hlavne to, aby sa medzinárodné spoločenstvo na oslobodzovací boj Bielorusov vykašlalo, a keďže pozornosť svetovej verejnosti dnes vydrží pri jednom konflikte asi tak dlho ako pozornosť dvojročného batoľaťa pri hračke, presne k tomuto cieľu mal našliapnuté. Bežná verejnosť mimo Bieloruska už o dianie v tejto krajine pri Rusku nejavila veľký záujem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite