Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak sa nebudeme očkovať, hrozí tretia vlna pandémie. Ako to bude vyzerať na Slovensku?

.daniel Antoni .spoločnosť

Očkovať, očkovať a ešte raz očkovať. To je momentálne jeden z najdôležitejších krokov v boji proti pandémii Covid-19. Aby sme boli úspešní, je potrebné, aby sa nechalo zaočkovať aspoň 60% a viac obyvateľov Slovenska. K tomuto číslu sa najviac približuje Bratislavský kraj. Spýtali sme sa odborníkov, čo bude pre Slovensko znamenať, ak sa nezaočkuje dostatok ľudí.

Ak sa nebudeme očkovať, hrozí tretia vlna pandémie. Ako to bude vyzerať na Slovensku? SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein Zdravotníčka pripravuje vakcínu

zatiaľ stále vládne optimizmus. Iniciatíva Dáta bez pátosu predpokladá, že sa pandémia pomaly končí. Nasvedčujú tomu denné prírastky nakazených, ktoré sú čoraz nižšie a blížia sa k nule. Je však treba sa dať zaočkovať, lebo človek chráni hlavne seba pred fatálnymi príznakmi koronavírusu, ale stále je tam malá šanca, že bude šíriť vírus. „Očkovanie a prekonanie infekcie síce chráni pred závažným priebehom ochorenia COVID-19 vyvolaným novými vírusovými variantmi, ale iba čiastočne obmedzuje ich šírenie a tak si vírus „hľadá“ cestu a napáda ľudí, ktorých organizmus ho ešte „nepozná“ a nie je pripravený na obranu,” vysvetlila riaditeľka Biomedicínskeho centra SAV Silvia Pastoreková. 

bratislava má šancu byť najlepšia

Prognóza zatiaľ vyzerá tak, že najviac bude do septembra zaočkovaný Bratislavský kraj. Tam by sa mohla dosiahnuť priam magická hranica 60%. Ivan Bosňák z Dát bez pátosu je optimista a myslí si, že Bratislavský kraj bude mať viac percent ako 60. Niektoré kraje budú na nižších číslach a celoslovenský priemer bude 60%. Vyskytnú sa regionálne rozdiely.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite