Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo sa deje za oponou, keď dostaneme vakcínu: Športovci aj leňosi by mali mať po očkovaní kľudový režim

.norbert Žilka .spoločnosť .spoločnosť

Fungovanie imunitného systému je determinované našou genetickou výbavou a okolitými faktormi, ktoré môžu byť premenlivé. Do tohto prostredia vstupuje očkovanie – a nie je to káva na zarosenej lúke, je to športový výkon, ktorý si zaslúži pozornosť.

Čo sa deje za oponou, keď dostaneme vakcínu: Športovci aj leňosi by mali mať po očkovaní kľudový režim CHRISTOPH HARDT/AFP/PROFIMEDIA 8. máj 2021 Kolín nad Rýnom, Nemecko: Očkovanie priebieha aj v Centrálnej mešite. Očkuje sa vakcínami od AstraZeneca a Johnson & Johnson.

veľa ľudí pristupuje k očkovaniu proti covidu-19 ako ku každodennej rutine. Prídem, poklebetím si s lekárom o zdravotnom stave, vyhrniem rukáv, dostanem včeličku, chvíľu posedím a hop do práce, fitnescentra či nákupného strediska. Očkovacie centrá sa stali prestupnými zástavkami, kde sme chvíľku nedobrovoľne prilepení na stoličku. A pokiaľ sa do niekoľkých hodín nedostavia nechcené príznaky, pokračuje bežný život na plné obrátky.

V skutočnosti sa očkovanie veľmi podobá na infekciu, len väčšia časť odpovede prebieha za oponou nášho vedomia. Do tela vstupuje niečo, čo imunitný systém prinúti na aktívnu odpoveď. V bežnom živote nás mierne nachladnutie málokedy presvedčí, aby sme spomalili. Posmrkávame, cítime sa unavení, ale život ide ďalej. Ba niekto sa nezľakne ani vážnejšej infekcie, telo má ísť predsa do hrobu totálne zdevastované. Chodia do práce s horúčkou, hltajú paralen a netrpezlivo čakajú, kým ich imunitný systém konečne zbaví infekcie. S rovnakým nastavením pristupujú aj k očkovaniu. Napokon, je to len chabá náhrada skutočného vírusu, tak prečo sa stresovať?

dokážeme predvídať imunitnú odpoveď

Mnohí z nás dostali do vienka úžasný dar, správne vyskladané genetické prostredie, ktoré vytvára optimálne podmienky na fungovanie imunitného systému. V niektorých prípadoch je skladačka natoľko dokonalá, že ani holdovanie rizikovým faktorom jej neuberá na kráse. Tento fakt vytvára falošný pocit nezničiteľnosti, ale starnutie prináša so sebou čas a priestor na „odmenu“ za dlhodobú ľahostajnosť.

Čo sa týka účinnosti, očkovanie proti covidu-19 sa stalo záležitosťou ochrany nášho zdravia proti vírusu SARS-CoV-2. Mnohé odborné periodiká prinášajú informácie o vysokej miere ochrany schválených vakcín. Naozaj, počet ľudí v nemocniciach klesá v mnohých krajinách Európy, otvárajú sa obchody. Vakcíny prinášajú presne to, čo sme od nich očakávali. Ale z dlhodobého hľadiska si nemusíme byť všetci rovní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite