Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eliminovať vírus úplne alebo snažiť sa ho iba potlačiť? Výsledky po prvom roku ukazujú skôr na prvú stratégiu

.tomáš Zemko .spoločnosť

Keď na začiatku roka 2020 prepukala pandémia covidu do ťažkej fázy, tvorcovia politík sa pýtali, ako s ňou bojovať. Bolo by lepšie totálne uzavrieť ekonomiku a tým udusiť vírus aj za cenu obrovských materiálnych či finančných škôd, alebo by bolo lepšie vírus nejakým spôsobom manažovať bez toho, aby sa spoločnosti kompletne uzavreli? Po roku už zrejme poznáme odpoveď.

Eliminovať vírus úplne alebo snažiť sa ho iba potlačiť? Výsledky po prvom roku ukazujú skôr na prvú stratégiu SITA/Alexandra Čunderlíková Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik Ján Mikas - ilustračné foto.

možno cynická dilema, či zachraňovať životy, alebo ekonomiku nemusí byť ani tak dilema. Rovnako nemusí byť dilema, či pri boji s vírusom sa treba zamerať na verejné zdravie, ekonomický rast či občianske slobody.

bez dilemy

Hovoria o tom výsledky, ktoré boli publikované v článku známeho zdravotníckeho magazínu The Lancet. Jeho autori sa pozreli na to, ako sa počas prvých 12 mesiacov pandémie darilo štátom združeným v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v dvoch ukazovateľoch – v počte úmrtí na covid, ekonomickom raste a miere obmedzovanie občianskych slobôd.

Krajiny rozdelili do dvoch skupín.

Prvú tvorili štáty s prísnymi protiepidemickými opatreniami zameranými na „elimináciu“. Slovami autorov článku v Lancete „krajiny, ktoré konzistentne cielili na elimináciu opatreniami, ktoré mali čím skôr zastaviť šírenie vírusu. Sem zaradili krajiny ako Austrália, Island, Japonsko, Nový Zéland a Južná Kórea.

Druhú skupinu tvorili štáty s protiepidemickými opatreniami zameranými na zmiernenie vírusu, teda „mitigáciu“ (mitigation). Slovami autorov: „opatreniami s postupnou intenzitou a cieleným spôsobom obmedziť počet prípadov tak, aby sa nepreťažili zdravotnícke systémy.“ Zaradili sem aj Slovensko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite