Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská propaganda a krvné zrazeniny. Vakcína AstraZeneca dostala dvojitú ranu

.max Radó .spoločnosť

Vakcíny sú momentálne v centre pozornosti širokej verejnosti, a tak sú aj témou, ktorá vyvoláva emócie v spoločnosti. Pre jednu skupinu ľudí znamenajú návrat do „normálneho“ života, pre inú časť ľudí zase strašiak, ktorému sa za každú cenu treba vyhnúť. Vakcína od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca sa stala takou vakcínou, pri ktorej sa objavilo viacero pochybností.

Ruská propaganda a krvné zrazeniny. Vakcína AstraZeneca dostala dvojitú ranu SITA/Robert Michael/dpa via AP, file

s príchodom vakcín si každý mohol vybrať, či ju bude brať ako vstupenku na slobodu, alebo ju bude odmietať. Veľa ľudí ovplyvnili dezinformačné médiá, ktoré buď ľudí odradili od očkovania, alebo ich chceli ovplyvniť na výber napríklad ruskej vakcíny Sputnik V.

O kremeľskej propagande sa hovorí už dlho. Snaha podryť legitimitu vakcíny AstraZeneca zo strany Ruska, a tým nepriamo zlepšiť reputáciu svojej vakcíny Sputnik V, je evidentná, píšu americké noviny The New York Times (NYT).

Ak by sa ruská dezinformačná kampaň naplno zviditeľnila, ich produkt by im zlepšil postavenie na geopolitickej scéne. Vakcinačná diplomacia je novodobý fenomén a pochopiteľne, s príchodom vírusu bolo viac a viac zreteľné, že sa vakcíny stanú veľmi cennou komoditou v svetovej politike.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite