Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nález biblických textov v Judskej púšti: Svetlo z Jaskyne hrôzy

.miroslav Varšo .spoločnosť .história

Od prvého objavu kumránskych zvitkov v Judskej púšti na prelome rokov 1946 –1947 sa z času na čas verejnosti priblížia nové objavy. Vždy vzbudia obrovskú pozornosť. Tak je to aj s ostatným aktuálnym nálezom z Wadi Muraba´at z takzvanej Jaskyne hrôzy. Výnimočnosť nálezu spočíva v dvoch skutočnostiach.

Nález biblických textov v Judskej púšti: Svetlo z Jaskyne hrôzy NIR ALON/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA 16. marec 2021 Jeruzalem, Izrael: Tanya Bitlerová z Úradu pre starožitnosti ukazuje novoobjavené fragmenty zvitkov od Mŕtveho mora. Ide o unikátne historické dedičstvo židovského národa.

je to prvý nález biblických textov, ktorý sa podaril vedcom za posledných šesťdesiat rokov. Ide o texty, aké sa doteraz v Judskej púšti nenašli.

Ale poporiadku. Najprv prečo je to prvý objav vedcov za tých dlhých šesť desaťročí. Kumránske objavy sú tvrdou súťažou medzi vedcami a hľadačmi, ktorých Izrael nazýva vykrádačmi. Je to súboj o hodnoty – peniaze alebo kultúrne dedičstvo. Príkladom je aj aktuálny nález. Nález sa objavil už pred rokom, ale chvíľu trvalo, kým sa ho podarilo vyhodnotiť. Ale čo je rok v porovnaní s vekom nájdených fragmentov? Veď do jaskyne ich doniesli účastníci Bar Kochbovho povstania proti Rimanom pred 1900 rokmi. Možno predpokladať, že ide len o zvyšky pôvodných biblických spisov, ktorých tu pôvodne mohlo byť viac. Ešte v roku 1960 jaskyňu preskúmal izraelský archeológ Ygael Yadin. Pred ním už v jaskyni boli domáci beduíni, ktorí si boli vedomí ceny nálezov od chvíle, keď sa im podarilo nájsť prvé zvitky v lokalite známej pod menom Kumrán. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite