Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sme na tom s vakcínami. Bude ich dosť? Chceme ich?

.daniel Antoni .spoločnosť .spoločnosť

Druhá vlna pandémie sa u nás pomaly končí, no stále nemáme vyhraté: môže prísť aj tretia. Jedinou cestou z marazmu je efektívne očkovanie. Nové dodávky vakcín prinášajú nádej, že na Slovensku sa zvýši dôvera k vakcínam a záujem o očkovanie.

Ako sme na tom s vakcínami. Bude ich dosť? Chceme ich? AKOS STILLER/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA Vstupný pohovor s lekárom vo veľkokapacitnom očkovacom centre v priestoroch Národného futbalového štadióna.

v polovici  mája 2021 sú jasné dve veci: Slovensko vie svojich občanov zaregistrovať na očkovanie a bude mať dostatok vakcín.

Do konca mája dorazí 1,5 milióna dávok vakcíny, z toho vyše milióna od konzorcia Pfizer/Biontech. Túto vakcínu považujú ľudia za najdôveryhodnejšiu. „Dodávka vakcíny na Slovensku s najlepšou reputáciou je výborná správa,“ hovorí Ivan Bošňák z iniciatívy Dáta bez pátosu. Predpokladá, že jednorazovou vakcínou sa bude očkovať minimálne a asi pre tri milióny záujemcov do konca augusta bude treba 6 miliónov dávok. V prípade zníženia vekovej hranice nad 16 rokov, prípadne nad 12 rokov ďalšie stotisíce navyše. 

je kolektívna imunita dosiahnuteľná?

Ministerstvo zdravotníctva zastavilo očkovanie vakcínou Astra Zeneca pre zriedkavé vedľajšie účinky. Zvláštny kšeft bývalého premiéra Igora Matoviča a bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího s ruskou vakcínou Sputnik V stále vzbudzuje pochybnosti a súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa dvakrát nenáhli, aby sa Sputnikom na Slovensku očkovalo. Zatiaľ sa spomína termín od začiatku júna. Občania si podľa ministra budú môcť vybrať, ktorou vakcínou budú zaočkovaní. Nádej pre spoločnosť v pandémii spočíva v tom, že sa jej v priebehu roka podarí zaočkovať väčšinu obyvateľov. Kolektívna imunita alebo kolektívna ochrana je nutná preto, aby sa koronavírus nešíril. Čo to znamená v číslach? Podľa Ministerstva zdravotníctva treba očkovať 60 až 70 percent obyvateľov. Podľa analytika Smatanu však agresívnejšie mutácie spôsobili to, že toto percento sa dnes odhaduje na 75 – 80 percent, čiže 4 – 4,3 mil. ľudí. Niektorí experti, ako napríklad epidemiologička Alexandra Bražinová, hovoria, že najideálnejšie by bolo zaočkovať až 90 percent obyvateľov dvoma dávkami. Dôležité bude, aby sa očkovalo aj vo svete a dôsledne sa kontrolovali hranice.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite