Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Černobyľ 21. storočia. Pandémii covidu sa dalo predísť, musí to byť naša posledná, varuje panel expertov

.tomáš Zemko .spoločnosť

Ak by bol svet pripravený, a pripravený byť mal, pandémia by nemala katastrofické rozmery, aké má v súčasnosti. To je posolstvo prvej veľkej správy hodnotiacej vznik, postup a reakciu na pandémiu covidu.

Černobyľ 21. storočia. Pandémii covidu sa dalo predísť, musí to byť naša posledná, varuje panel expertov SITA/AP Photo/Vichan Poti

v utorok zverejnil Nezávislý panel pre pripravenosť a reakciu na pandémiu správu, v ktorej hodnotil príčiny vzniku a následnú reakciu sveta na príchod pandémie. Od septembra 2020 členovia panelu skúmali, prečo sa covid-19 stal celosvetovou zdravotnou a spoločensko-ekonomickou krízou.

Výsledkom reportu venovali pozornosť BBC či Financial Times, reakciu zverejnil aj prestížny medicínsky vedecký časopis The Lancet. Ide zrejme o prvú ucelenú expertnú štúdiu tohto zamerania.

Výsledný 86-stranový dokument je dosť kritický voči svetovým vládam a ich reakcii a pripravenosti na pandémiu covidu, ktorým sa nakazilo vyše 150 miliónov ľudí a z toho tri zhruba tri milióny zomreli. Pandémiu nazval „Najhoršou zdravotnou a spoločensko-ekonomickou krízou, akú si pamätáme a katastrofou na každej úrovni“.

Tu je video celej prezentácie výsledkov

V úvode štúdie prirovnal panel, ktorý bol ustanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), covid-19 k „Černobyľu 21. storočia“. Nie preto, že by išlo o nukleárnu katastrofu, ale preto, že ukázala vážnosť ohrozenia pre naše zdravie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite