Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pivo, lístky na metro zadarmo či peniaze na ruku. Štáty lákajú na očkovanie ľudí kreatívnym spôsobom

.tomáš Zemko .spoločnosť

O pár týždňov už nebude koho očkovať, záujem o vakcináciu je veľmi nízky, vyhlásil bývalý šéf Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja, ktorý onedlho po vyhlásení skončil. Suja prehovoril o reálnej hrozbe nedosiahnutia potrebnej (asi 70-percentnej) kritickej hranice pre dosiahnutie kolektívnej imunity. Tejto hrozbe nečelí iba Slovensko, aj preto rôzne štáty motivujú ľudí dať si vpichnúť vakcínu rôznymi kreatívnymi spôsobmi.

Pivo, lístky na metro zadarmo či peniaze na ruku. Štáty lákajú na očkovanie ľudí kreatívnym spôsobom SITA/Branislav Bibel Terasa gastro prevádzky v bratislavskom Starom Meste počas otvorenia terás v rámci uvoľňovania opatrení - ilustračné foto.

z nedostatkového tovaru sa pomaly stáva výpredajový artikel. To je príbeh vakcíny proti covidu v posledných pár mesiacoch. Minimálne v bohatých západných štátoch sa dostupnosť vakcín výrazne zlepšila a prakticky každý, kto sa chce dať zaočkovať, sa v priebehu týždňov dočká.

O dosiahnutie kolektívnej imunity sa neobávame iba na Slovensku, ale aj v Spojených štátoch amerických, kde ide očkovacia kampaň relatívne dobre.

peniaze, peniaze, peniaze

Štáty si uvedomujú, že existuje masa ľudí, ktorú bude potrebné trochu „pošťuchnúť“ k tomu, aby prekonali či už nechuť, strach, alebo nevôľu sa zaočkovať. Preto vymýšľajú rôzne spôsoby, ako to dosiahnuť.

Napríklad v Rumunsku sa ľudia môžu nechať zaočkovať na Draculovom hrade. Za to dostanú zadarmo vstupenku do stredovekej mučiarne. Slovenské ministerstvo zdravotníctva zase motivuje ľudí k očkovaniu aj tak, že ak príde senior nad 70 rokov so sprievodom, tak zaočkujú aj sprevádzajúcu osobu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite