Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Byť ľuďmi dobrej správy

.jakub Uhlík .nicholas Thomas Wright .spoločnosť .teológia

N. T. Wright je popredný odborník na Novú zmluvu, dejiny raného kresťanstva a jeden z najvplyvnejších teológov súčasnosti. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z jeho knihy Jednoduše dobrá zpráva.

Byť ľuďmi dobrej správy WIKIMEDIA COMMONS Giovanni di Pietro: Agónia v záhrade, 1510 – 1515. Ježiš sa modlí v Getsemanskej záhrade na úpä tí Olivového vrchu počas noci, keď bol zat knutý a neskôr ukrižovaný.

v tejto knihe Tom Wright hovorí, že „evanjelium“ – teda dobrú správu kresťanstva sme zredukovali na dobré rady: takto by sme mali žiť, takto sa stanem lepším človekom či manželským partnerom a najmä – takto neskončím v pekle. Medzi dobrou radou a správou je však zásadný rozdiel. Správa je niečo, čo sa historicky stalo a vďaka čomu je teraz všetko inak. Táto kresťanská dobrá správa tiež začala prechodné obdobie čakania – veríme, že sa veci vyvíjajú dobrým smerom, máme nádej, no ešte nie sme na konci. Dobrá správa očakáva Božie kráľovstvo „ako v nebi, tak i na zemi.“ 

Ale kráľovstvo? Kresťanský jazyk „kráľovstva“ pripomína (nielen na Slovensku) neblahé skúsenosti zo snahami o rôzne podoby teokracií, bolestivú minulosť (či prítomnosť), keď sa kresťanstvo zmiešalo s politikou, s cieľom presadiť toto „kráľovstvo“ v rámci aktuálneho politického zriadenia. Wright však opakovane pripomína, že to nie je kráľovstvo, o ktorom Ježiš hovorí. V knihe Jednoduše dobrá zpráva navrhuje, čo život v tomto kráľovstve – ktoré „už je tu a ešte predsa nie“ – znamená pre náš každodenný život a ako takáto predstava ovplyvňuje našu identitu a poslanie zrkadliť Boží obraz – nie politickými prostriedkami „z tohto sveta“, ale službou, spravodlivosťou a uzdravením „pre tento svet“. Presne pre obdobia takýchto otázok učil Ježiš svojich priateľov to najdôležitejšie – modliť sa...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite