Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Židovský cintorín v rukách rómskych detí. Hovoria si "najväčší frajeri"

.michal Oláh .spoločnosť .spoločnosť

V dvojtisícovej obci Vinodol pri Nitre žije štyristo Rómov. Šesť rómskych chlapcov tu s miestnym aktivistom na dôchodku dobrovoľnícky rekonštruujú stratený židovský cintorín. Títo chalani z Vinodolu (a pár ďalších) získali pod vedením skúseného kormidelníka Vladimíra Špánika ocenenie Detský čin roka 2021 v ankete Ľudia ľuďom za revitalizáciu miestneho židovského cintorína.

Židovský cintorín v rukách rómskych detí. Hovoria si "najväčší frajeri" Boris Németh Franko, René, ďalší René, Mário, Sebastián a Robo s miestnym aktivistom Vladom Špánikom chcú zrekonštruovať novoobjavený vinodolský židovský cintorín do budúceho leta.

bez nároku na odmenu. Za všetkým stojí 72-ročný poslanec miestneho zastupiteľstva, aktivista Vladimír Špánik. Rodený Bratislavčan prišiel žiť s manželkou do Vinodolu len pred dvanástimi rokmi. „Zistili sme, že len kritizovať nestačí, začali sme pracovať s ľuďmi. Založili sme občianske združenie Zoulus, čo je pôvodný názov dediny a zamerali sa na pamätihodnosti. Takto sme objavili stratený židovský cintorín,“ vysvetľuje Vlado. S jeho obnovou mu nemal kto pomôcť, pokiaľ nestretol šesť miestnych rómskych chlapcov.  

osudové stretnutie

Na jar robil čosi pri rybníku, keď na neho zakričala skupinka rómskych detí vo veku od 11 do 15 rokov, či nechce pomôcť. Dal im zbierať smeti v okolí. „Videli sme, že je starý, tak sme mu chceli pomôcť,“ reagujú chlapci so smiechom. Neskôr im Vlado porozprával o židovskom cintoríne v dedine s pováľanými, zničenými a rozkradnutými náhrobnými kameňmi zarastenými kríkmi a burinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite