Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katolíci, LGBT a láska

.michal Oláh .boris Németh .spoločnosť .spoločnosť

Sme ľudia, potreba transcendentna, duchovna je silná, nech sme akejkoľvek orientácie. Aký je vzťah „katolíckeho Slovenska“ k ľuďom z komunity LGBT+? A aký je ich vzťah k cirkvi?

Katolíci, LGBT a láska BORIS NÉMETH Komunikačný manažér IT firmy Banislav Ondrášik z Bratislavy prestúpil od katolíkov k evanjelikom, kde našiel väčšie prijatie.

situácia má ďaleko od jednoduchosti, lebo ľudia citlivo vnímajú, ako sa kde o nich hovorí. Stupňovanie verbálnych útokov poľskej vlády na LGBT+, ktoré prebieha s podporou časti tamojšej rímskokatolíckej cirkvi, ale aj slovenský „kuffizmus“ vyvolávajú dojem, že katolícka cirkev je k ľuďom inakosti odmietavá. Navyše, nedávno Vatikán odmietol požehnávanie zväzkov rovnakého pohlavia. Čo tieto signály hovoria bežným jednotlivcom?

„Mne je ten odmietavý postoj katolíckej cirkvi ukradnutý. Ale existujú iné cirkvi, ktoré nás rešpektujú,“ reaguje 36-ročný Miro Dorotčin. S partnerom žije v spoločnej domácnosti už 11 rokov. Manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú témou aj v susednom Česku. Poslanci v prvom čítaní schválili „manželství pro všechny“. Opačný tábor zase poslal do druhého čítania zvýšenú ochranu manželstva len ako zväzku muža a ženy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite