Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Grécky zázrak? Dobré investície

.lukáš Jeník .spoločnosť .história

Porozumenie gréckemu zázraku nie je možné bez pohľadu na ich susedov, a to v priestore aj v čase. A bez uvedomenia si skutočnosti, že staroveké Grécko, to boli navzájom susediace mestské štáty.

Grécky zázrak? Dobré investície WIKIMEDIA COMMONS Walter Crane: Kráľ Midas premieňa dotykom svoju dcéru na zlatú sochu, 1893. Ilustrácia z Knihy zázrakov pre dievčatá a chlapcov, ktorú napísal Nathaniel Hawthorne.

v dobe mykénskej kultúry (16.–12. stor. pred Kr.), keď Achájci vstupujú na javisko starovekých dejín, niektoré civilizácie už dohrali svoje príbehy a ďalšie, napríklad Egypt alebo Chetiti, sú na scéne už niekoľko storočí a predstavujú etablované politické impériá. Aby sme si vedeli urobiť obraz o tom, ako to celé trvalo, tu je malá ilustrácia: čitateľa týchto riadkov oddeľuje od obdobia nedávneho panovania populárnej Kleopatry (69–30 pred Kr.) menej rokov ako Kleopatru od obdobia staviteľov Veľkej pyramídy (2560 pred Kr.). A samozrejme, Egyptská ríša sa nezačína pyramídami.

Už u Achájcov nachádzame medzikultúrne výmeny s Krétou, ktorú si podmanili, a so susediacimi i vzdialenejšími orientálnymi kultúrami, ktoré napomáhajú formovanie mykénskej spoločnosti. Zánik mykénskej civilizácie s ich palácovou kultúrou spôsobili geopolitické a klimatické zmeny a, samozrejme, vyčerpávajúca vojna Achájcov s Trójou. Avšak to, čo urýchlilo vyhasnutie neskoroheladskej kultúry, bola migrácia nových kmeňových skupín Grékov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite