Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Baťová, Matovič a Nobelova cena

.martin Mojžiš .spoločnosť .spoločnosť

Hlúposti Igora Matoviča sú pre nás v prvom rade zdrojom hlbokého zúfalstva. V druhom rade sú zdrojom osviežujúceho pobavenia. A okrem toho majú ešte potenciál byť zdrojom nečakaného poučenia. Nevypovedajú totiž len o Matovičovi, ale aj o nás. Bohužiaľ.

Baťová, Matovič a Nobelova cena PAVEL NEUBAUER/TASR 23. marec 2021 Bratislava: Riaditeľ ka Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Zuzana Baťová na tlačovej konferencii k bezpečnosti vakcíny AstraZeneca.

„dalo by sa dokonca povedať, že súčasný theta-tau problém sa dá chápať ako náznak, že parita sa v slabých interakciách nezachováva,” – napísali v roku 1956 vo svojom článku fyzici Lee a Yang. Ako by túto vetu zhodnotil Igor Matovič? Ak by k nej pristupoval rovnako prísne, ako k známej vete zo stanoviska ŠÚKL k vakcíne Sputnik V, neostala by zrejme na Leeovi s Yangom nitka suchá. To má byť veda, nejaké náznaky? Cha-cha-cha: „dalo by sa povedať”, že sa niečo „dá chápať ako náznak”. Toto by veru u Matoviča neprešlo. Lee a Yang mohli byť radi, že ich prácu posudzovali benevolentnejší recenzenti. Inak by tú Nobelovu cenu hneď na druhý rok dostali len ťažko.

A aby nevznikol omyl, tá veta nebola len nejaká zanedbateľná drobnosť. Bola to jedna z kľúčových viet článku a bola v nej celkom jasne sformulovaná základná idea celej práce. Inými slovami, bola to vedecká veta par excellence. Ak by ju nejaký idiot (snáď je v tejto súvislosti dovolené používať toto slovo) nazval vetou nie vedeckou, ale politickou, nehovorilo by to o tej vete nič a tom človeku všetko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite