Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: Lukréciina noc

.anton Vydra .spoločnosť .otázniky Antona Vydru

Keď sa Kallimachovi v Machiavelliho Mandragore konečne vďaka úskoku podarí dostať do Lukréciinej postele, mladej žene veľmi rýchlo dôjde, že táto „cnostná nevera“, ktorej sa spočiatku bránila, je vlastne celkom príjemná. Lukrécia sa tak stala príkladom toho, čo by sa dalo nazvať lukretizmom.

Otázniky Antona Vydru: Lukréciina noc

machiavelliho Mandragora je nepochybne jednou z najslávnejších renesančných komédií a na divadelných doskách sa hrá dodnes. A hrá sa, samozrejme, nielen preto, že je úsmevná, ale že nám od 16. storočia až doteraz hovorí čosi dôležité o nás a našich spôsoboch, akými nakladáme s vlastnými presvedčeniami.

Lukrécia je ponajprv verná žena svojho starnúceho a zároveň dosť naivného manžela Nicia, ktorý má len jedno prianie – konečne by chcel mať potomka. Kallimacho je mladý muž, ktorý sa do vydatej ženy zamiluje. Lenže ako sa k nej dostať? Pomoc ponúkne sluha Ligúrio a fráter Timotej. Vymyslia dômyselný plán. Najprv presvedčia Kallimacha vydávať sa za lekára. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite