Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Výbuch v Černobyle zasiahol aj Slovensko. Komunisti tajili, vedci merali a občania nič nevedeli

.daniel Antoni .spoločnosť .spoločnosť

Atómová elektráreň V. I. Lenina v Černobyli sa pred 36 rokmi stala dejiskom najhoršej jadrovej havárie v dejinách energetiky. Katastrofy, ktorá naplno odhalila vzťah totalitných režimov k pravde a k občanom.

Výbuch v Černobyle zasiahol aj Slovensko. Komunisti tajili, vedci merali a občania nič nevedeli IGOR KOSTIN/SPUTNIK/PROFIMEDIA Máj 1986 Černobyľ, Sovietsky zväz: Pracovníci elektrárne Alexej Ananenko, Valerij Bezpalov a Boris Baranov sa pripravujú odčerpať vodu z nádrží pod jadrovým reaktorom, aby tak zabránili ďalšej explózii.

dnes, keď čelíme pandémii, o ktorej čínska komunistická vláda neposkytla informácie ani včas, ani úplne, je o to dôležitejšie pripomenúť si, že presne takto vždy zvyknú postupovať silové režimy.

Černobyľ je toho dôkazom. Hoci radiácia pri havárii vtedy zasiahla celú severnú pologuľu, komunistické vlády zatĺkali, kým mohli: chránili umelý obraz socialistického raja, nie zdravie ľudí. Obyvatelia východného bloku sa o havárii dozvedeli najskôr zo západných demokratických médií, ktoré komunisti rušili a nazývali „štvavými vysielačkami“.

presné štatistiky? Zabudnite.

Jadrová elektráreň v Černobyli mala v prevádzke štyri jadrové reaktory typu RBKM. Každý má železobetónovú konštrukciu podobnú stavebnici a nevyžaduje použitie oceľovej nádoby v reaktore. Reaktor používa ako palivo obohatený urán-235 (200 ton), grafit ako moderátor a vodu ako chladivo. Výbuch reaktora spôsobili niektoré konštrukčné nedostatky a najmä séria chýb pri manažovaní prevádzkových testov. Testy sa nelogicky robili v noci a pracovníci nedodržali všetky pravidlá.

Katastrofa sa stala 26. apríla – o 1.23.48. Došlo k veľkému úniku rádioaktívneho materiálu. Tzv. rádionuklidy kontaminovali blízke aj vzdialené okolie. Výbuch vymrštil kusy materiálu z reaktora do okolia a spôsobil požiar asi na 30 miestach. Poplach zaznel o 1.28 a hasiť začala požiarna jednotka z elektrárne a neskôr aj požiarnici z Pripiati. Posledné ložisko požiaru dostali pod kontrolu o 2.10. Grafit horel ešte dva týždne, nedal sa uhasiť vodou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite