Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Veroniky Brunckovej: Falošná láska k Rusku

.veronika Bruncková .spoločnosť .pohľad veroniky brunckovej

Rusko. Tundra a krásna architektúra. Tolstoj a nádherné spevy východného cirkevného obradu. Och, a ruské básne. Rusi a Rusky na mojom štúdiu v Prahe, ktorí sa mi na Strahovskom internáte stali blízkymi pri večerných hodinách ruštiny. Sú to ľudia zvyknutí na neznesiteľnú zimu a ešte na niečo – Putinovu diktatúru.

.pohľad Veroniky Brunckovej: Falošná láska k Rusku SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

keď som ich zase videla stáť v uliciach, dojalo ma to. Je totiž rozdiel postaviť sa na slovenské námestie, na ktorom je najväčšou hrozbou fakt, že sa v krajine nič nezmení, alebo na ruské námestie, z ktorého vás zložky vlastného štátu unesú. Celé desaťročia, nech sa stalo čokoľvek, od zabitých investigatívnych novinárov cez Putinove zmeny v ruskej ústave, vylúčenie kandidátov na starostu v Moskve či na prezidenta, alebo po odkrytí kauzy Putinovho zámku či otrave novičokom, sa pre ten strach stretlo v uliciach vždy len niekoľko tisíc ľudí, ktorých diktát dokázal umlčať. Či  Putina zastaví, keď budú ulice plné ako počas februárovej revolúcie, neviem.

Dnes sedí vo väzení aj Navaľnyj s hladovkou a bez lekárskej kontroly. A ľudia v Rusku sú vo svojej túžbe po slobodnej krajine opäť sami. Po výbuchu v Česku a tankoch na Ukrajine je naše vyhostenie ruských agentov s diplomatickým krytím nie chvályhodné, ale nevyhnutné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite