Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európske Covid pasy

.redakcia .spoločnosť

Európsky parlament prijal v marci návrh na zrýchlené vytvorenie digitálneho zeleného osvedčenia, ktoré je známejšie pod názvom Covid pas. Na jeho základe by sa mohli otestovaní a očkovaní občania Európskej únie voľne pohybovať a znovu cestovať.

 Európske Covid pasy ARCHÍV EP Aké bude cestovanie a či budeme používať Covid pasy, to sa dozvieme čoskoro.

pred pandémiou ochorenia covid-19 bolo cestovanie v Európskej únii slobodné a jednoduché. Európsky parlament už zvažuje možnosti cestovania po zaočkovaní väčšiny obyvateľov. 

Aby sme mohli znova cestovať, budeme potrebovať digitálne zelené osvedčenie, známe aj ako Covid pas. Bude obsahovať informácie o zaočkovaní, o negatívnom výsledku testu alebo o prekonaní ochorenia covid-19, meno a dátum narodenia občana a jedinečný identifikátor v podobe QR kódu. 

V marci Európsky parlament schválil plán na Zrýchlené vytvorenie tohto osvedčenia, aby uľahčil voľný a bezpečný pohyb občanov v rámci Európskej únie. Na konci apríla sa poslanci stretnú s Radou Európskej únie, aby diskutovali o konečnom znení novej právnej úpravy. Proces zavedenia Covid pasov sa tak spustí až po tom, ako oba orgány schvália výsledný plán. 

ako zatiaľ vyzerá návrh plánu? 

Návrh hovorí o osvedčení v elektronickej, no aj papierovej podobe. Oba by mali mať jedinečné QR kódy, ktoré budú skrývať informácie o občanovi a potvrdenie o pravosti osvedčenia. Jeho vystavenie by malo byť bezplatné, bezpečné a chránené. Vydávať by ho mali v štátnom jazyku a v angličtine. Ešte ale nie je jasné, kto ho bude vydávať (nemocnice, testovacie strediská alebo orgány verejného zdravotníctva). 

Osvedčenie by malo platiť vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Pokiaľ by sa niektorý z nich rozhodol, že napriek jeho platnosti vyžaduje od návštevníkov krajiny nový test alebo pobyt v karanténe, musí to oznámiť ostatným členským štátom a informovať o svojich dôvodoch Európsku komisiu. Krajiny by mali mať povinnosť akceptovať očkovanie ktoroukoľvek vakcínou, ktorá dostala povolenie na uvedenie na trh Európskej únie. Môžu však povoliť vstup do krajiny aj občanom očkovaným inou vakcínou. 

Navštevované krajiny taktiež nemajú právo uchovávať dané informácie občanov, ktoré im osvedčenie poskytne. Covid pas slúži iba na kontrolu jeho pravosti a platnosti. 

Jeho platnosť bude pravdepodobne závisieť od typu uvedenej informácie (očkovanie/test/prekonanie ochorenia), keďže je na základe zistení odborníkov nezmyselné dávať im rovnakú váhu. 

„Než sa tieto certifikáty sfunkčnia, bude kľúčové poznať odpovede na zatiaľ nezodpovedané otázky, najmä či môže byť človek po očkovaní infekčný alebo ako dlho trvá imunita,“ hovorí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Podľa nej by sme sa mali inšpirovať Izraelom. Dúfa taktiež, že Covid pasy nadobudnú platnosť v celej Európe a aj v iných krajinách. 

ktoré problémy treba ešte doladiť? 

Veľmi citlivou otázkou pri schvaľovaní tohto návrhu je ochrana údajov občanov. Poslanci sa jasne vyjadrili, že tieto informácie musia byť dob-re zabezpečené, aby sa predišlo ich zneužívaniu. to sa dozvieme čoskoro. 

Druhou témou debát je vplyv Covid pasov pri cestovaní. Európska únia nemôže zakázať tým, ktorí nie sú zaočkovaní, aby sa voľne pohybovali medzi členskými štátmi. Sloboda cestovania je jedným z hlavných práv občanov Európskej únie. „Osvedčenie nemôže viesť k diskriminácii voči osobám, ktoré ho nemajú. Údaje občanov musia byť chránené a iba tie nevyhnutné by mali byť uvedené na osvedčení,“ povedal predseda výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Juan Fernando López Aguilar. 

Aby sa mohli Covid pasy začať využívať, je potrebné vedecky zistiť mnoho informácii. Zatiaľ nie je jasné, či očkované osoby vírus neprenášajú, ani akú majú protilátky z vakcín a prekonania ochorenia trvanlivosť. Už v lete vytvorí Európska komisia digitálnu infraštruktúru, ktorá uľahčí autentifikáciu pasov. Členské štáty budú musieť zaviesť potrebné zmeny do vnútroštátnych systémov a zdravotných záznamov. Komisia komunikuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou o platnosti pasov po celom svete.  

Tento článok vznikol v spolupráci s európskym parlamentom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite