Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarský skladateľ Béla Bartók. Jeho odkaz spočíva vo vzájomnej prepojenosti sveta, ktorý nikdy nebude uzavreté miesto

.daniel Hevier ml. .spoločnosť .kultúra

Pochmúrna a farbistá, hravá aj náročná. Hoci je jeho tvorba komunikatívna, pre hudobníkov predstavuje často nenaplnenú interpretačnú výzvu a publikum vo svojej dobe ju tiež celkom neprijalo. Pritom je v nej nahromadená esencia celého vývoja európskej hudobnej kultúry. Uplynulo stoštyridsať rokov od narodenia významného skladateľa Bélu Bartóka, ktorý sa zaujímal aj o slovenskú pieseň.

Maďarský skladateľ Béla Bartók. Jeho odkaz spočíva vo vzájomnej prepojenosti sveta, ktorý nikdy nebude uzavreté miesto SITA Maďarský hudobný skladateľ Béla Bartók pri štúdiu ľudového ná - stroja v Budapešti za - čiatkom 20. storočia.

spoznať Bartókovu hudbu nie je náročné, no preniknúť do jej podstaty si vyžaduje oveľa viac úsilia a námahy. Na prvé zdanie je za ňou inšpirácia ľudovou piesňou, ale tieto motívy sú zabalené v kolorite pohybov národov a zmien v hraniciach dvadsiateho storočia. Je v nich množstvo inšpiračných zdrojov, viacero skladateľských fáz, vývoj postojov a názorov. 

Život maďarského skladateľa Bélu Bartóka ovplyvnili predovšetkým dve línie – geografická a časová. Narodil sa 25. marca 1881 v Nagyszentmiklósi (Sânnicolau Mare v dnešnom Rumunsku), na území, kde žili viaceré národnosti (Turci, Slovania, Rumuni, Maďari). Bol vsadený do obdobia veľkej krízy európskej identity, ktorá vyústila v súperiacich diktatúrach a vzbĺkla do dvoch svetových vojen. V hudbe sa tieto tendencie lámali z romantického prúdu do národných slohov, expresionistických štýlov a prichádzajúcich avantgárd. Medzi nimi sa niesla módna vlna kaviarenských a salónnych melódií. A niekde mimo toho sa objavovala ľudová hudba, ktorú chcelo dať do popredia folkloristické hnutie na čele s Bélom Bartókom a Zoltánom Kodálym. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite