Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Helenománia. Čo je symbolom gréckeho zázraku?

.lukáš Jeník .spoločnosť .história

Gréci nepredstavujú len ideál, ich civilizácia je zároveň osudovým príkladom. Mali to najlepšie geografické prostredie, antropologické východiská a podobne. Jedine tam a práve tam musel vzniknúť zázrak s prívlastkom grécky.

Helenománia. Čo je symbolom gréckeho zázraku? WIKIMEDIA COMMONS Jacques-Louis David: Smrť Sokrata, 1787. V 18. storočí k helénskemu obdobiu ne - kriticky vzhliadala mienkotvorná väčšina kultúrnej obce.

hádam takmer každý záujemca o klasickú archeológiu, antické umenie či kultúru pozná meno „otca“ dejín umenia, nemeckého historika a učenca Johanna Joachima Winckelmanna (1717–1768). Jeho meno je spojené s jednou z najsugestívnejších charakteristík gréckych ideálov a kultúry, ktorých je umenie odrazom. Grécke umenie je podľa neho výrazom ušľachtilej jednoduchosti a tichej majestátnosti (eine edle Einfalt, und eine stille Größe). 

Winckelmann nebol prvý, s kým sa do dejín európskej kultúry opätovne vracia očarovanie klasickým Gréckom. Rozhodne však bol ten, kto v nebývalej miere akcentoval kultúrnu nadradenosť antického sveta. Práve aristokratická jednoduchosť a tichý majestát je to, čo mu chýbalo v dobovom umení, kultúre a tiež spoločnosti.

Nápodoba sveta antiky pritom nemá byť podľa Winckelmanna zrkadlením, ale nápodobou ideálu. A ten vyrástol z kultúry a hodnôt antického sveta, jeho cností a práva. Spomínaný ideál umeleckej tvorby je výsledkom toho, že tvorcovia „namáčajú svoje štetce v rozume“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite