Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Helenománia. Čo je symbolom gréckeho zázraku?

.lukáš Jeník .spoločnosť .história

Gréci nepredstavujú len ideál, ich civilizácia je zároveň osudovým príkladom. Mali to najlepšie geografické prostredie, antropologické východiská a podobne. Jedine tam a práve tam musel vzniknúť zázrak s prívlastkom grécky.

Helenománia. Čo je symbolom gréckeho zázraku? WIKIMEDIA COMMONS Jacques-Louis David: Smrť Sokrata, 1787. V 18. storočí k helénskemu obdobiu ne - kriticky vzhliadala mienkotvorná väčšina kultúrnej obce.

hádam takmer každý záujemca o klasickú archeológiu, antické umenie či kultúru pozná meno „otca“ dejín umenia, nemeckého historika a učenca Johanna Joachima Winckelmanna (1717–1768). Jeho meno je spojené s jednou z najsugestívnejších charakteristík gréckych ideálov a kultúry, ktorých je umenie odrazom. Grécke umenie je podľa neho výrazom ušľachtilej jednoduchosti a tichej majestátnosti (eine edle Einfalt, und eine stille Größe). 

Winckelmann nebol prvý, s kým sa do dejín európskej kultúry opätovne vracia očarovanie klasickým Gréckom. Rozhodne však bol ten, kto v nebývalej miere akcentoval kultúrnu nadradenosť antického sveta. Práve aristokratická jednoduchosť a tichý majestát je to, čo mu chýbalo v dobovom umení, kultúre a tiež spoločnosti.

Nápodoba sveta antiky pritom nemá byť podľa Winckelmanna zrkadlením, ale nápodobou ideálu. A ten vyrástol z kultúry a hodnôt antického sveta, jeho cností a práva. Spomínaný ideál umeleckej tvorby je výsledkom toho, že tvorcovia „namáčajú svoje štetce v rozume“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite