Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokušenie vzdať sa slobody v prospech efektivity výkonu moci bude rásť. Ale osvietený manažment je nebezpečný sen

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Na začiatok optimisticky: Predpokladám, že pandémiu zvládneme, a to v dohľadnom čase. Keby došlo k „spätným nárazom“ šírenia infekcie, budú lepšie zvládnuteľné, ak teda neodignorujeme tragické skúsenosti, ktoré sme získali. No po tom, čo akútna hrozba pominie, prídu na program dňa iné problémy.

Pokušenie vzdať sa slobody v prospech efektivity výkonu moci bude rásť. Ale osvietený manažment je nebezpečný sen BE_LOW/DPPHOTO/PROFIMEDIA Či už je vládnuca elita osvietená, alebo zadubená, absolútna moc korumpuje absolútne. Ak odmietneme verejné fórum, zapredáme seba samých.

v súvislosti s nimi sa často vyskytujú zmienky o útlme ekonomiky, akiste oprávnené. Aj pri ekonomických krízach však platí, že nepredstavujú len jeden izolovaný balík problémov. Problémy ekonomiky sa nedajú riešiť len s odkazom na čisté ekonomické parametre, bez prihliadnutia k ďalšiemu kontextu – v neposlednom rade k problémom politickým a morálnym, ktoré s nimi chodia nevyhnutne ruka v ruke.

 

koronakríza je aj politická kríza

Áno, koronakríza znamená aj politickú krízu. Režim v čase pandémie je akousi obdobou stavu obliehania. Posledný rok prežívame s obmedzením voľnosti pohybu a rozhodovania, s priškrtenými príjmami aj výdavkami a so všetkými ďalšími komplikáciami, ktoré k tomu patria. Ohrozenie nášho života a života našich blížnych sa stalo náhle dôverne prítomným. Nemôžem inak, len apelovať na milých čitateľov a spoluobčanov, aby predčasne nerezignovali na ochranné opatrenia. Tieto opatrenia však dávajú zmysel len a práve ako mimoriadne a dočasné. Ak sa z nich stanú opatrenia trvalé, zmysel sa radikálne zmení k horšiemu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite