Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zanechal hlbokú stopu v dejinách monarchie. Kráľovská rodina sa poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom

.patrik Pastrnak .spoločnosť .profil

Zosnulý princ Filip, vojvoda z Edinburghu, nebol len manželom britskej kráľovnej Alžbety II., ale zanechal hlbokú stopu v dejinách monarchie. V sobotu ho pochovali, ale stojí za to pripomenúť si tri podstatné aspekty jeho života, ktoré sú stále veľmi aktuálne.

Zanechal hlbokú stopu v dejinách monarchie. Kráľovská rodina sa poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom YOUSUF KARSH/CAMERAPRESS/PROFIMEDIA Júl 1951 Londýn, Veľká Británia: Princ Filip s budúcou kráľovnou Alžbetou II. v Clarence House.

keď sa 9. februára svet dozvedel, že vo svojich nedožitých 100 rokoch skonal manžel britskej kráľovnej, na niekoľko hodín ovládla táto správa tradičné i sociálne médiá. Hoci pandémia stále denne pripravuje o život stovky ľudí, táto smrť vyvolala celosvetovú odozvu. 

Sčasti za to môže popularita britskej kráľovskej rodiny, ktorá je vskutku svetovou monarchiou, aspoň čo sa týka jej mediálneho obrazu. Sčasti sa táto pozornosť dá vysvetliť silou symbolu, ktorým sa princ Filip stal – symbolu síce len nominálnej, no stabilnej alžbetínskej vlády, ktorá prekonala nielen zemetrasenia rodinných tragédií, ale sprevádza kráľovstvo i cez búrky ekonomických kríz či brexitu. Filip bol základným stĺpom tohto systému a jeho odchod jednoznačne predznamenáva koniec tejto éry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite