Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Johnson & Johnson a krvné zrazeniny. Aké je riziko pri vakcíne, ktorá prichádza do EÚ a v USA ňou pozastavili očkovanie

.tomáš Zemko .spoločnosť

V Spojených štátoch pozastavili očkovanie vakcínou Johnson & Johnson (J&J), ktorú iba pred vyše mesiacom schválili aj na použitie v Európskej únii. Dôvodom je, že približne do dvoch týždňoch po očkovaní touto vakcínou došlo k šiestim prípadom krvných zrazenín v mozgu. Všetky tieto prípady sa týkali žien, vo veku od 18 do 48 rokov, pričom jeden z nich bol smrteľný. V stredu pribudol siedmy podobný prípad. Čo hovoria dôkazy o jej bezpečnosti a v čom sú tieto problémy podobné s AstraZenecou?

Johnson & Johnson a krvné zrazeniny. Aké je riziko pri vakcíne, ktorá prichádza do EÚ a v USA ňou pozastavili očkovanie SITA/AP Photo/Matt Rourke, File

príbeh pozastavenia vakcíny J&J pripomína príbeh vakcíny AstraZeneca. Aj v jej prípade sa objavilo niekoľko prípadov krvných zrazenín a viacero európskych štátov (v USA jej očkovanie nie je schválené) pozastavilo očkovanie. Európska lieková agentúra (EMA) konštatovala, že v prípade AstraZenecy „neobvyklé krvné zrazeniny s nízkym počtom krvných doštičiek by mali byť uvedené ako veľmi zriedkavé vedľajšie účinky“.

aké problémy má J&J

Teraz sa pod drobnohľad pre podobné problémy dostala vakcína J&J. Po očkovaní touto vakcínou došlo v USA k šiestim prípadom krvných zrazenín v mozgu, v kombinácii s nízkym počtom krvných doštičiek.

The New York Times (NYT) píše, že všetky tieto prípady sa týkali žien vo veku od 18 do 48 rokov a objavili sa v rozmedzí od 6 do 13 dní po podaní dávky, pričom jeden z nich bol smrteľný a druhý prípad leží v nemocnici. Žiadna zo žien predtým neevidovala nijaké problémy so zrážaním krvi. Jedna z nich užívala perorálnu hormonálnu antikoncepciu. U štyroch zo žien, vrátane 45-ročnej, ktorá zomrela, sa krvné zrazeniny objavili nielen v mozgu.

V stredu boli experti na zasadnutí oznámení so siedmym prípadom zrazenín po vakcíne od J&J v USA. Opäť ide o ženu, a to vo veku 28 rokov. Americký imunológ a hlavný odborník Bieleho domu na koronavírus Anthony Fauci upokojoval verejnosť, že tí, ktorí dostali vakcínu (J&J) pred viac ako mesiacom, sa nemusia ničoho obávať. Fauci uviedol, že ak by vedci dokázali identifikovať niektoré spoločné základné znaky u žien, u ktorých sa zrazeniny vyvinuli, mohlo by to pomôcť určiť, kto je ohrozený, a umožniť regulačným orgánom ustanoviť kategórie ľudí, ktorí by nemali dostať vakcínu J&J.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite