Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

AstraZeneca a krvné zrazeniny. EMA vyriekla verdikt o vakcíne, ktorou sa u nás zaočkovalo vyše 237-tisíc ľudí

.tomáš Zemko .tasr .spoločnosť

Európska lieková agentúra (EMA) v stredu v očakávanom stanovisku uviedla, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako „zriedkavý vedľajší účinok“ vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Na Slovensku bolo podľa úradov po podaní vakcíny od AstraZenecy hlásených 1262 podozrení na nežiaduce účinky, z toho 38 závažných.

AstraZeneca a krvné zrazeniny. EMA vyriekla verdikt o vakcíne, ktorou sa u nás zaočkovalo vyše 237-tisíc ľudí SITA/AP Photo/Frank Augstein

„podľa môjho názoru môžeme teraz povedať, že je jasné, že tam spojitosť s vakcínou je. Čo presne túto reakciu spôsobuje, však zatiaľ nevieme,“ vyhlásil o súvislosti s vakcínou Vaxzevria od AstraZenecy a krvnými zrazeninami v talianskom denníku Il Messagero šéf vakcinačnej stratégie EMA Marco Cavaleri.

Jeho správu prevzali následne viaceré svetové média vrátane agentúry Reuters. Okamžite nasledovala vlna upokojujúcich reakcií od zodpovedných zdravotníckych inštitúcií ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Britského Regulačného úradu pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA), ako aj samotnej EMA.

„Snažíme sa získať presný obraz o tom, čo sa deje a podrobne definovať tento syndróm spôsobený vakcínou,“ pokračoval Cavaleri podľa britského Guardianu pre talianske noviny. „Medzi očkovanými je viac prípadov mozgovej trombózy... medzi mladými ľuďmi, ako by sme čakali,“ dodal.

veľmi zriedkavé vedľajšie účinky

V stredu poobede EMA vydala stanovisko k AstraZenece. Potvrdzuje v ňom, že pozitíva prevažujú nad negatívami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite