Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Seriál dejiny vína: Hispánec, Riman a Kartáginec

.vladimír Marko .spoločnosť .história

V španielskom meste Cádiz, v strede námestia Plaza de la Flores, stojí pamätník. Postava muža v nadživotnej veľkosti na podstavci z bieleho mramoru. V ľavej ruke drží kosák. Lucius Junius Moderatus Columella.

Seriál dejiny vína: Hispánec, Riman a Kartáginec WIKIMEDIA COMMONS „Kartágo musí byť zničené,“ podnecoval Cato rímsky senát a stalo sa tak tri roky po jeho smrti, v roku 146 pred naším letopočtom. Jeho výrok a obliehanie Kartága zobrazil Edward Poynter na obraze Katapult v roku 1868.

„Začnem preto rozprávať o tom druhu (stromov) z ktorého máme pokrmy. A ten sa delí na tri rôzne formy: na tú, pri ktorej sa z malého výhonku vyvinie buď strom, ako je oliva alebo krík, akým je nížinná palma; alebo na niečo tretie, ktoré nemôžeme správne nazvať ani stromom, ani kríkom, a tou je vinič. Ten môžeme po práve postaviť nad ostatné dreviny nielen pre sladkosť jeho ovocia, ale tiež pre schopnosť odplácať sa za ľudskú opateru, a to takmer v každom kraji a v každej klíme.“ 

Takto sa začína tretia kniha z celkového počtu dvanástich, ktoré Lucius Junius Moderatus Columella napísal a ktoré tvoria akýsi farmársky manuál z počiatkov nášho letopočtu. 

de Re Rustica

Columellov manuál je známy pod názvom De Re Rustica (O vidieckych záležitostiach). Toto dielo bolo natoľko kompletné a komplexné, že ho kopírovali a citovali mnohí rímski a stredovekí učenci. Pre náš seriál je dôležitá práve tretia kniha, pretože sa venuje vinohradníctvu a vinárstvu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite