Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pfizer/BioNTech: Účinnosť vakcíny je asi 91 percent, chráni pred variantom z Juhoafrickej republiky

.tasr .spoločnosť

Vakcína od spoločností Pfizer a BioNTech má približne 91-percentnú účinnosť v ochrane pred ochorením COVID-19. Vo štvrtok to oznámili obe spoločnosti a citovali pritom aktualizované údaje z testovania, ktorého účastníkmi boli aj ľudia zaočkovaní už šesť mesiacov. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Pfizer/BioNTech: Účinnosť vakcíny je asi 91 percent, chráni pred variantom z Juhoafrickej republiky SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File

vakcína mala tiež 100-percentnú účinnosť v ochrane pred ochorením covid medzi účastníkmi testovania v Juhoafrickej republike (JAR), kde prevláda nový variant koronavírusu B1351, aj keď počet týchto účastníkov bol pomerne malý, konkrétne 800.

Hoci nová celková účinnosť 91,3 percenta je nižšia než pôvodných 95 percent hlásených vlani v novembri po testovaní na 44.000 ľuďoch, odvtedy sa stalo po celom svete dominantné množstvo variantov.

Výkonný šéf Pfizeru Albert Bourla uviedol, že aktualizované údaje, ktoré zahŕňajú aj údaje o vyše 12.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite