Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prichádzajú ďalšie dobré správy. Nové štúdie o očkovaní dávajú vedcom zapravdu

.daniel Antoni .spoločnosť

Celý svet bojuje s pandémiou covidu-19 už vyše rok. Od začiatku pandémie sa vyvíjali vakcíny v rôznych štátoch a po roku ich je na trhu niekoľko. Predpoklady odborníkov sa naplnili a vakcíny sú jeden z najlepších spôsobov boja proti covidu. Nové štúdie ukázali ďalšie benefity vakcín.

Prichádzajú ďalšie dobré správy. Nové štúdie o očkovaní dávajú vedcom zapravdu SITA/AP Photo/Heng Sinith

vakcína americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNtech v stredu 31. marca oznámila že jeho vakcína proti koronavírusu má vo vekovej kategórii 12-15 rokov 100-percentnú účinnosť. Uvádza sa to vo vyhlásení oboch firiem.. Tretia fáza klinických testov v USA, realizovaných na vzorke 2260 tínedžerov „preukázala 100-percentnú účinnosť a silnú imunitnú odpoveď,“ píše sa v spoločnom vyhlásení firiem.

Vakcínu od Pfizer/BioNTechu vlani ako prvú očkovaciu látku proti covidu schválili USA aj EÚ, a to na podanie ľuďom starším ako 16 rokov. Odvtedy túto vakcínu dostali občania viac ako 65 krajín sveta.

Výrobcovia vakcín v nasledujúcich týždňoch plánujú poskytnúť získané údaje americkému Úradu pre potraviny a lieky (FDA), ako aj Európskej liekovej agentúre (EMA), čím chcú dosiahnuť pozmenenie platného povolenia pre núdzové použitie, ktoré im tieto regulačné úrady udelili vlani, informoval šéf Pfizeru Albert Bourla. Po schválení príslušných agentúr chcú začať očkovať mládež od 12 do 15 rokov pred začiatkom tohto školského roka. 

Výkonný riaditeľ nemeckej firmy BioNTech Ugur Sahin označil výsledky predbežnej štúdie za  „veľmi povzbudivé“, aj vzhľadom na správy o rýchlom šírení tzv. britského variantu koronavírusu. Podľa imunológa zo Slovenskej akadémie vied Vladimíra Leksu sú vakcíny účinné aj na nové mutácie koronavírusu.  „Zaočkovaný človek bude mať veľmi slabý alebo žiadny priebeh pri novej mutácii koronavírusu,“ povedal Leksa pre .týždeň. 

už prvá dávka zvyšuje odolnosť

Vakcíny of Pfizer a Moderny sú tzv. mRNA vakcíny a podávajú sa injekčne na dvakrát. Americké Centrum pre kontrolu chorôb a prevencie (CDC) uverejnilo štúdiu, podľa ktorej už po prvej dávke sa zvyšuje odolnosť proti infekcii koronavírusu o 80 percent. 

Efekt čiastkovej imunizácie sa zistil dva týždne po podaní prvej dávky u takmer štyri tisíc zdravotníkov a iných kritických pracovníkov od polovice decembra do polovice marca. Žiadny z nich nebol nakazený covidom.

Po podaní druhej dávky sa efektivita zvyšuje už na 90 percent.  „Tieto zistenia ukazujú, že schválené mRNA vakcíny sú efektívne  pri prevencii ochorenia SARS-CoV-2 bez ohľadu na symptómy medzi pracujúcimi dospelými v reálnych podmienkach,“ napísala CDC vo svojej štúdii.  „Vakcinácia je vhodná pre všetky oprávnené osoby.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite