Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jediné živé opátstvo na Slovensku chce byť vzorom v hospodárení. Cirkev ukazuje, že s majetkom sa dá narábať slušne

.michal Oláh .daniel Antoni .spoločnosť .spoločnosť

Jedným z najzaujímavejších historických fenoménov Slovenska od stredoveku do dnešných dní je kláštorný život stoviek mužov a žien. Spomedzi nich vyniká jediné živé opátstvo na Slovensku so sídlom v Jasove a s pozoruhodnou spiritualitou.

Jediné živé opátstvo na Slovensku chce byť vzorom v hospodárení. Cirkev ukazuje, že s majetkom sa dá narábať slušne BORIS NÉMETH

zvoníme pri historickom vchode do budovy Premonštrátskeho gymnázia v Košiciach a dvere otvára vysoký usmievavý päťdesiatnik. Pravú ruku mu zdobí masívny zlatý prsteň s veľkým fialovým kameňom osadeným navrchu. Symbolizuje vraj užší vzťah k pápežovi, cirkvi a chápe sa aj ako znak partnerstva s biskupom. Aspoň teoreticky. Premonštrátsky kňaz Ambróz Martin Štrbák vedie posledné aktívne opátstvo na Slovensku už dvanásť rokov.

Klasické opátstvo je dnes skôr raritou prenesenou zo stredoveku: bunkou žijúcou v okruhu 15 kilometrov. Na jej čele je opát, v rámci bunky sú bratia, ktorí pôsobia v pastorácii. V organizačnej hierarchii katolíckej cirkvi je to samostatný a právne nezávislý kláštor, ktorého predstavený má niektoré právomoci biskupa.

locus credibilis

Tento rok premonštráti slávia 900. výročie vzniku rádu, ktorý založil svätý Norbert z francúzskeho Xantenu. Tento svätec je slovenskej verejnosti nezaslúžene takmer neznámy. Vďačíme mu najmä za vytrvalé pokresťančovanie posledných pohanských Slovanov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite