Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hrdina, dobrodruh aj lupič. Taký bol legendárny nórsky kráľ, ktorý je na Slovensku neznámy

.daniel Antoni .spoločnosť

Križiacke výpravy sú výrazný stredoveký fenomén, ktorý mimoriadne ovplyvnil Európu. Často kráčame okolo pamiatok, ktoré stoja preto, lebo kresťanská Európa sa stretla vojensky aj kultúrne s moslimským svetom. 26. marec je spätý s úmrtím významného panovníka, ktorý získal zaslúžený titul prvý križiacky kráľ. Na Slovensku je neznámy, ale vo svojej domovskej krajine je oslavovaný.

Hrdina, dobrodruh aj lupič. Taký bol legendárny nórsky kráľ, ktorý je na Slovensku neznámy Nórske veľvyslanectvo v Slovenskej republike Králi Sigurd a Balduin idú spoločne k rieke Jordán.

legendárny nórsky kráľ Sigurd I. Magnusson vládol spoločne s bratom Øysteinom a mal bohaté skúsenosti s vojenčinou aj cestovaním. Sigurd bol potomok Vikingov a kresťan. Keď sa Sigurd narodil, kresťanstvo bolo oficiálne náboženstvo v Nórsku iba niekoľko desaťročí. Narodil sa v roku 1089, na tróne bol od roku 1103 a zomrel 26. marca 1130. Vikingská túžba sa plaviť do ďalekých krajín a získať poklad ako z rozprávky Sigurdovi neboli cudzie. Činy Sigurda I. vyvolali svetový ohlas a dokonca sa spomína v severských ságach. Sigurd získal prezývku Sigurd Jorsalfar, čo možno preložiť ako Sigurd Jeruzalemský.

Sigurd sa rozhodol podporiť nedávne vzniknuté Jeruzalemské kráľovstvo, ktoré založili účastníci prvej križiackej výpravy po dobytí Jeruzalema. Nórsky kráľ zhromaždil asi päťtisíc mužov, ktorí sa nalodili na 60 plavidiel. Armáda dobrodruhov vyplávala z Nórska na jeseň 1107 a prvá zastávka bola v Anglicku. Tam armáda strávila prvú zimu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite