Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vydrží tri mesiace v chladničke a stačí iba jedna dávka. Je nová vakcína dostatočne účinná a čo o nej vieme?

.tomáš Zemko .spoločnosť

Štvrtá schválená vakcína a zároveň prvá jednodávková proti covidu. Európska lieková agentúra odklepla na podmienečné použitie vakcínu od americkej firmy Johnson & Johnson (J&J). Oproti iným vakcínam ide o unikát v dávkovaní, keďže ich nepotrebuje dve, ale iba jednu. Ochráni, aj keď jej štúdie namerali nižšiu účinnosť?

Vydrží tri mesiace v chladničke a stačí iba jedna dávka. Je nová vakcína dostatočne účinná a čo o nej vieme? SITA/AP Photo/David Zalubowski

klinické skúšky potvrdili, že vakcína je účinná pri prevencii ochorenia covid-19 u ľudí vo veku od 18 rokov. Na klinických skúškach sa zúčastnilo približne 44-tisíc osôb v Juhoafrickej republike a krajinách Latinskej Ameriky, pričom polovica dostala jednu dávku vakcíny a druhá polovica dostala placebo. Účastníci neboli informovaní, do ktorej skupiny patria.

mierne vedľajšie účinky

Testy ukázali, že vakcína znížila počet symptomatických prípadov ochorenia covid-19 dva týždne po očkovaní o 67 percent: v skupine, ktorá dostala vakcínu, sa vyskytlo 116 prípadov nákazy z celkových takmer 20-tisíc účastníkov, v skupine s placebom 348 prípadov z tiež takmer 20-tisíc účastníkov.

Vedľajšie účinky vakcíny zistené počas klinických testov boli zvyčajne mierne alebo stredne závažné a pominuli do niekoľkých dní po očkovaní. Najbežnejšie boli bolesť v mieste vpichu, bolesti hlavy a svalov, únava a nevoľnosť.

Silnú imunitu by mali ňou zaočkovaní ľudia dostať po 15 dňoch, ešte lepšia imunita by sa mala dostaviť na dvadsiaty deviaty deň od jej podania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite