Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tvárou v tvár zodpovednosti. Sľuby populistov sa rozpustia v kyselinovom kúpeli každodennej politiky 

.šimon Jeseňák .spoločnosť .spoločnosť

Populizmus a populisti. Dva často skloňované pojmy, ktoré však nemajú jasnú definíciu a sú často len vyprázdnenými frázami. Žijeme zlatú éru populizmu práve dnes alebo je to fenomén minimálne taký starý ako demokracia samotná?

Tvárou v tvár zodpovednosti. Sľuby populistov sa rozpustia v kyselinovom kúpeli každodennej politiky  JAROSLAV NOVÁK/TASR 21. marec 2020 Bratislava: Odchádzajúci a novovymenovaný premiér počas odovzdávania vlády. Éra populistov sa neskončila odchodom Petra Pelle- griniho z premiérskeho kresla. Nahradil ho Igor Matovič, líder protestnej strany OĽaNO, ktorá je rovnako populisti

bezplatné obedy, bezplatné cesty vlakom či najnovšie aj autobusom alebo ďalšie populistické opatrenia len posilňujú mylné domnienky, že peniaze rastú na strome. Podobné domnienky sú ideálnou živnou pôdou pre populistických politikov, ktorým je jedno, v akom stave zanechajú krajinu a horizont jedného volebného obdobia je maximom ich imaginácie. Populistom nahrávajú aj očakávania verejnosti, že za ňu niekto vyrieši jej problémy a nájde vinníka jej vlastných zlyhaní nie v nej, ale inde.

Populisti tu boli vždy a ich snahou bolo označiť sa za vykonávateľov vôle ľudu. Vladimír Mečiar po odvolaní z premiérskej funkcie vyhlásil: „Zostal som sám so slovenským ľudom.“ Neskôr Mečiara nahradil Dzurinda, ktorý tiež otvorene koketoval s populizmom, keď sľuboval dvojnásobné platy. Potom prišiel Fico: populista do špiku kostí. Matovič a jeho proteststrana ho nahradili – voľby vyhrali aj vďaka populistickej rétorike a útokom na svojich budúcich potenciálnych koaličných partnerov. No a keďže Matovič je dnes populista, ktorý prišiel o obľúbenosť, v závetrí už tíško čaká staronový populista Pellegrini.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite