Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Povzbudivé výsledky, vakcíny fungujú. Aký efekt má kampaň v dvoch najzaočkovanejších krajinách

.tomáš Zemko .spoločnosť

V Spojenom kráľovstve a Izraeli sa očkuje najrýchlejším tempom na svete. Vďaka tomu vedci môžu sledovať vplyv vakcinácie v priamom prenose. Postupne vychádzajú na svetlo sveta nové štúdie, ktoré prinášajú dobré správy.

Povzbudivé výsledky, vakcíny fungujú. Aký efekt má kampaň v dvoch najzaočkovanejších krajinách Our World ini Data. Graf - ako očkujú lídri a Slovensko s okolitými štátmi

v Izraeli už takmer 52 percent obyvateľov z vyše deväť miliónovej populácie dostalo aspoň jednu dávku vakcíny.  Asi 2,9 milióna ľudí absolvovalo odporúčanú plnú očkovaciu kúru a dostalo aj druhú dávku vakcíny. Tieto čísla radia krajinu k svetovým lídrom v očkovaní. Asi tri milióny obyvateľov Izraela sa momentálne očkovať nebudú: buď majú menej ako 16 rokov, alebo prekonali covid, prípadne majú iné ochorenie, ktoré sa očkovaním proti covidu nezlučuje.    

treba počkať tri týždne

Doterajšia očkovacia kampaň prináša dobré správy. Z nových údajov vyplýva, že dve dávky očkovacej látky Pfizer/BioNTech poskytujú takmer 96-percentnú ochranu pred nákazou. Izrael v sobotu oznámil, že dva týždne po druhej dávke vakcína Pfizer/BioNTech chráni na 99,2 percenta pred závažným priebehom choroby. Pravdepodobnosť hospitalizácie a prípadne aj smrti sa po podaní oboch dávok tejto vakcíny znižuje o 98,9 percenta, zatiaľ čo riziko nakazenia covidom sa takto redukuje o 95,8 percenta. Iný výskum dokonca ukázal, že už jedna dávka Comirnaty od Pfizeru/BioNTechu má po troch týždňoch približne 90-percentnú úspešnosť ochrániť pred ochorením, pričom po dvoch týždňoch jej účinnosť bola takmer nulová, píše sa v štúdii.

„Vakcína dramaticky redukuje riziko vážneho priebehu choroby a úmrtia a tento vplyv môžete vidieť v našich štatistikách chorobnosti,“ uviedol generálny riaditeľ odboru ministerstva zdravotníctva Chezi Levi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite