Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Isaac Asimov – Vedec píšuci sci-fi na plný úväzok

.daniel Hevier ml. .spoločnosť .veda

Výzorom viac pripomínal kapitána Achaba, ktorý sa stretol pri diskusii o vede s Doktorom Jekyllom. Viktoriánsky spisovateľský zjav a iskra v pohľade vizionára a pútavého rozprávača. Prihlási sa niekto, kto čítal celé rozsiahle dielo Isaaca Asimova, ktorý sa narodil pred sto rokmi?

Isaac Asimov – Vedec píšuci sci-fi na plný úväzok JERRY COOKE/THE LIFE IMAGES COLLECTION/GETTY IMAGES

science-fiction nedáva proroctvá, ako svet bude vyzerať, resp. ako by mohol vyzerať. Predovšetkým v ňom ide o hľadanie úlohy ľudstva – kde, ako, dokedy? Vízie Isaaca Asimova boli viac než len zapletením sa s predpoveďami. Stali sa príbehmi, ktoré ľudstvo odjakživa vyhľadáva a ktoré ho fascinujú. Pretože už keď sa prví ľudia usadili pri ohni, zaujímali sa o to, ako asi bude vyzerať budúcnosť ich pokolenia. Môže to platiť aj v prípade Asimova, ktorý naznačoval, že mu na vlastnej minulosti nezáleží. 

Presný dátum narodenia slávneho amerického spisovateľa nevedeli určiť ani jeho rodičia. Spomína sa október 1919, ale oficiálne sa zaužíval dátum 2. január 1920. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite