Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Univerzální Kristus. Evangelium nám nabízí holistické chápání všech věcí „jedním vrzem“

.marek Markuš .richard Rohr .spoločnosť ..richard rohr

Richard Rohr je františkánsky mních, učiteľ kresťanského mysticizmu a autor mnohých kníh. V Novom Mexiku založil Centrum pre Akciu a kontempláciu, kde vedie duchovné cvičenia. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z jeho knihy Univerzálny Kristus.

Univerzální Kristus. Evangelium nám nabízí holistické chápání všech věcí „jedním vrzem“ DEAGOSTINI/GETTY IMAGES Kristus volá k zmŕtvychvstaniu verných zosnulých. Toto vyobrazenie z 15. storočia na jednej z fresiek, ktoré sa nachádzajú v Kaplnke svätého Sebastiána vo francúzskej dedine Villard-de-Lans, ukazuje Krista ako hlavu spoločenstva veriacich aj vo večnosti.

popularita kníh a myšlienok Richarda Rohra je pochopiteľnou reakciou postmoderného človeka na úzko racionalistické a individualistické západné kresťanstvo posledných štyroch storočí. Rohr je jedným z tých ľudí, ktorých buď nekriticky hltáte, alebo inštinktívne neznášate. Veľa katolíkov ho kritizuje za koketovanie s budhizmom a panteizmom. Mnohí protestanti ho zas odsudzujú za skratkovitý a povrchný prístup k biblickému textu. 

Napriek tomu si Rohr získava srdcia ľudí po celom svete – jednak tým, že je to autenticky láskavý človek, ale najmä tým, že jeho vášeň pre Ježiša Krista nakoniec presiakne všetkým ostatným – jeho ostatná kniha Univerzálny Kristus je toho dobrým príkladom. Ako alternatívu k (1) povrchnému materializmu, (2) platónskemu preduchovnenému úniku ezoterikov a ku (3) kňazskému prístupu organizovaného náboženstva Richard Rohr ponúka štvrtú možnosť: inkarnačný pohľad. Ten sa na realitu pozerá cez vtelenie Krista – najprv v celom stvorení a potom v osobe a príbehu Ježiša z Nazaretu: „Posolstvo kríža ide proti všetkej našej intuícii... Ale my veríme v Ježiša, ktorý je Kristus – v Boha, ktorý nám neponúka len nebeskú víziu, ale to, že On ide do toho s nami tu a teraz. Kristus predstavuje stav vzkriesenia. A Ježiš predstavuje cestu kríža, ktorá k tomuto stavu vedie. Kristus – to je zdroj aj cieľ. Vtelený Ježiš je cesta od tohto zdroja k cieľu božského zjednotenia všetkých vecí.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite