Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Univerzální Kristus. Evangelium nám nabízí holistické chápání všech věcí „jedním vrzem“

.marek Markuš .richard Rohr .spoločnosť ..richard rohr

Richard Rohr je františkánsky mních, učiteľ kresťanského mysticizmu a autor mnohých kníh. V Novom Mexiku založil Centrum pre Akciu a kontempláciu, kde vedie duchovné cvičenia. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z jeho knihy Univerzálny Kristus.

Univerzální Kristus. Evangelium nám nabízí holistické chápání všech věcí „jedním vrzem“ DEAGOSTINI/GETTY IMAGES Kristus volá k zmŕtvychvstaniu verných zosnulých. Toto vyobrazenie z 15. storočia na jednej z fresiek, ktoré sa nachádzajú v Kaplnke svätého Sebastiána vo francúzskej dedine Villard-de-Lans, ukazuje Krista ako hlavu spoločenstva veriacich aj vo večnosti.

popularita kníh a myšlienok Richarda Rohra je pochopiteľnou reakciou postmoderného človeka na úzko racionalistické a individualistické západné kresťanstvo posledných štyroch storočí. Rohr je jedným z tých ľudí, ktorých buď nekriticky hltáte, alebo inštinktívne neznášate. Veľa katolíkov ho kritizuje za koketovanie s budhizmom a panteizmom. Mnohí protestanti ho zas odsudzujú za skratkovitý a povrchný prístup k biblickému textu. 

Napriek tomu si Rohr získava srdcia ľudí po celom svete – jednak tým, že je to autenticky láskavý človek, ale najmä tým, že jeho vášeň pre Ježiša Krista nakoniec presiakne všetkým ostatným – jeho ostatná kniha Univerzálny Kristus je toho dobrým príkladom. Ako alternatívu k (1) povrchnému materializmu, (2) platónskemu preduchovnenému úniku ezoterikov a ku (3) kňazskému prístupu organizovaného náboženstva Richard Rohr ponúka štvrtú možnosť: inkarnačný pohľad. Ten sa na realitu pozerá cez vtelenie Krista – najprv v celom stvorení a potom v osobe a príbehu Ježiša z Nazaretu: „Posolstvo kríža ide proti všetkej našej intuícii... Ale my veríme v Ježiša, ktorý je Kristus – v Boha, ktorý nám neponúka len nebeskú víziu, ale to, že On ide do toho s nami tu a teraz. Kristus predstavuje stav vzkriesenia. A Ježiš predstavuje cestu kríža, ktorá k tomuto stavu vedie. Kristus – to je zdroj aj cieľ. Vtelený Ježiš je cesta od tohto zdroja k cieľu božského zjednotenia všetkých vecí.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite