Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ježiš – priateľ žien?

.jakub Uhlík .hans Küng .spoločnosť ..hans küng

Hans Küng je švajčiarsky katolícky teológ. Spolu s Josephom Ratzingerom sa podieľal na formulovaní dokumentov II. vatikánskeho koncilu (1962-65), ale jeho následné návrhy reforiem Cirkvi ďaleko predbehli svoju dobu. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z jeho knihy Žena v kresťanstve.

Ježiš – priateľ žien? Ježiš v dome Marty a Márie. Nový zákon, Evanjelium podľa svätého Lukáša, 10. kapitola. Ilustrácia: Gustave Doré. Rytina: Francois Pannemaker.

hans Küng v dôsledku svojich kritických názorov prišiel v roku 1979 o kanonickú misiu, t.j. možnosť vyučovať teológiu na katolíckych seminároch. Preto sa následne zameral na štúdium religionistiky a medzináboženského dialógu. Pre mnohých je  personou non grata, pre iných inšpiratívnym hlasom, človekom, ktorý kladie nepríjemné, ale dôležité otázky. Veď, ako hovoril už Jan Hus, aj knihy heretikov treba čítať, nie páliť. Pálenie kníh je  znakom slabosti a strachu, nie pravovernosti. Poctivé hľadanie odpovedí na komplikované otázky skôr vieru prehlbuje a posilňuje. 

V 90. rokoch Hans Küng viedol väčší výskumný projekt o postavení žien v dejinách kresťanstva (financovaný nadáciou Volkswagen – sic!). Výsledky neskôr zhrnul do knižky Die Frau im Christentum – Žena v kresťanstve. Kritici poukazujú na to, že Küng témou postavenia žien len kopíruje súčasné spoločenské trendy bez ohľadu na to, čo hovorí Sväté Písmo a tradícia. Hans Küng však ukazuje, že ženy patrili k prvým nasledovníkom a učeníkom Ježiša a následne boli kľúčovou súčasťou ranej cirkvi. Otázka tak smeruje hlbšie – ak mali ženy pri Ježišovi a v prvej cirkvi pomerne dôležité postavenie, čo to znamená dnes? Textami z tejto knihy chceme prispieť do diskusie, ktorú nedávno posunul aj pápež František, keď sformalizoval službu žien pri oltári a vymenoval viacero žien do vysokých funkcií vo Vatikáne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite