Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z vakcinácie seniorov v zariadeniach: Dúfajme, že sa vakcíny dožijeme. Čakáme na ňu ako na spasenie

.michal Oláh .boris Németh .spoločnosť ..vakcinácia seniorov v dss

Po zľadovatenej ceste sa blížime k šedej trojpodlažnej budove bývalej ubytovne. Pretestujú nás a môžeme vojsť do sociálneho zariadenia v Tekovských Lužanoch neďaleko Levíc, kde dnes, vo štvrtok, zaočkujú všetkých obyvateľov. Akoby zázrakom tu od vypuknutia pandémie nikto neochorel.

Reportáž z vakcinácie seniorov v zariadeniach: Dúfajme, že sa vakcíny dožijeme. Čakáme na ňu ako na spasenie Boris Németh 10. február 2021. Obyvateľky zariadenia pre seniorov Jesénia Skalica v ktorom sa podarilo zaočkovať polovicu obyvateľov len vďaka veľ kému osobnému nasadeniu riaditeľky Martiny Štepanovskej.

„Na očkovanie sme čakali ako na spasenie,“ opisuje svoje pocity nezvyklo nahlas 80-ročný obyvateľ Viktor opierajúci sa vo vstupnej chodbe o masívnu chodúľku. Nepočuje už veľmi dobre. Netrpezlivo čaká na príchod očkovacieho výjazdového tímu, ktorý pár minút mešká. Pred piatimi rokmi mu zomrela manželka, po dvoch rokoch samoty si dal žiadosť o prijatie do domova pre seniorov Prameň nádeje Samaritán. Žije tu už tri roky.

zariadenie, ktoré malo šťastie

Samaritán je jedno z mála sociálnych zariadení na Slovensku, ktorým sa zatiaľ podarilo počas celej pandémie ochrániť seniorov pred infekciou SARS-CoV-2. „Asi zázrak,“ smeje sa zakladateľka zariadenia Szilvia Buzalová. Dvadsať minút po jednej prichádza obvodná lekárka Karin Bálintová dohliadnuť na očkovanie. Pár minút po nej zaparkuje pred hlavnou bránou očkovací tím levickej nemocnice Agel. Z auta vystupuje sympatická zdravotná sestra Katka s plastovými kuframi a zdravotníckym vybavením.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite