Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bohatstvo, klíma či lepšie zdravotníctvo? Čo stojí za úspechom niektorých štátov v boji proti pandémii

.tomáš Zemko .spoločnosť

Prečo niektoré štáty zvládajú pandémiu lepšie? Prečo v niektorých krajinách je oveľa menší počet mŕtvych? Čo robia inak? Vyšla nová štúdia, v ktorej sa vedci pýtajú, či to nie je najmä kvôli kultúre.

Bohatstvo, klíma či lepšie zdravotníctvo? Čo stojí za úspechom niektorých štátov v boji proti pandémii SITA/Úrad vlády SR

dosiaľ na svete zomrelo na covid takmer 2,4 milióna ľudí. Obete nie sú však rozdelené rovnomerne. Vôbec tu pritom neplatí, že vyspelé štáty majú menej obetí ako tie menej vyspelé. Napríklad najväčšia ekonomika sveta Spojené štáty zaznamenala až 483-tisíc úmrtí a z prvej desiatky krajín s najväčším počtom obetí je šesť vyspelých a štyri (vrátane Ruska) v kategórii takzvaných rozvíjajúcich sa ekonomík.

Kde sa môžu brať rozdiely v tom, ako štáty zvládajú pandémiu? V bohatstve, klíme či kvalite zdravotníctva, pýta sa Michele Gelfandová, profesorka psychológie na univerzite v americkom Maryland vo svojom komentári pre britský Guardian.

Podľa nej hrá rozhodujúcu úlohu niečo iné. A to kultúrne rozdiely v našej ochote dodržiavať pravidlá, tvrdí. V roku 2018 vydala knihu s názvom Tvorcovia pravidiel, porušovatelia pravidiel. Ako tesné a voľné kultúry tvoria náš svet (Rule Makers, Rule Breakers. How Tight and Loose Cultures Wire Our World).

Zjednodušene, Gelfandová tvrdí, že spoločenské normy (nepísané pravidlá) a vzorce správania – jednoducho kultúra – sú veľmi silným hýbateľom ľudského konania. V knihe opisuje dva protipóly odlišných kultúr – tesné (tight) a voľné (loose).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite