Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kocky sú hodené. Ako Slovensko naloží s vakcínami, ku ktorým sa dostane?

.michal Oláh .spoločnosť .spoločnosť

Predstavitelia EÚ sú stále hlasnejšie kritizovaní za stagnáciu očkovania. Kým v EÚ sú v priemere očkovaní 4 ľudia zo sto, v USA je to 12, v Británii 18 a na míle vzdialeným premiantom je Izrael s 63. Aká je situácia na Slovensku, ktoré je v tempe očkovania v porovnaní s ostatnými členskými krajinami únie priemerné?

Kocky sú hodené. Ako Slovensko naloží s vakcínami, ku ktorým sa dostane? BRANISLAV BIBEL/SITA 27. január 2021 Bratislava: Minister zdravotníctva Marek Krajčí s mobilným očkovacím tímom vakcinujú seniorov v Židovskom komunitnom múzeu.

to závisí od uhla pohľadu. Očkovať môžeme len takým tempom, ako nám to dovolia kapacity dodávok vakcín. Ako členský́ štát EÚ obstarávame vakcíny na ochorenie COVID-19 formou spoločného verejného obstarávania prebiehajúceho pod záštitou Európskej komisie. Podľa alokačného kľúča Európskej komisie má Slovensko vždy nárok na 1,22% z celkového nakontrahovaného objemu dávok vakcín pre Európsku úniu. Vďaka tomu má EÚ na základe už uzatvorených zmlúv, vrátane dodatočného nákupu vakcín, v súčasnosti zazmluvnených 13,5 mil. dávok vakcín od spoločností Pfizer-BioNTech, Moderna, Astra Zeneca, Johnson&Johnson a Curevac. Spomínané vakcíny by mali byť dodané v priebehu roka 2021, hoci môže nastať oneskorenie dodávok na strane výrobcov. 

naše očakávanie verzus realita

Očakáva sa, že vo februári by sa mohla Európska lieková agentúra (EMA) vyjadriť aj k ruskej vakcíne Sputnik. No EÚ zatiaľ centrálne obstarávanie tejto vakcíny neplánuje. Minister zdravotníctva Marek Krajčí v posledných dňoch pripomenul, že ministerstvo zdravotníctva môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila EMA. Označil to  za jednu z hraničných možností, ktoré zvažujú. No už teraz sa stretávame s tým, že dohody s farmafirmami neplatia a dodávky sú menšie. Výpadok od Pfizeru nie je dramatický a je spôsobený dočasne obmedzenou výrobnou kapacitou v Belgicku, aby firma mohla neskôr zvýšiť produkciu  vakcín pre Európu. Pfizer sľubuje, že do konca februára dorovná krátený počet vakcín na sľúbené množstvo.

Horšie je to s firmou Astra Zeneca. Dobrou správou je, že EMA 29. januára odporučila udelenie podmienečnej registrácie ich vakcíne, zlou správou zostáva,  že firma dramaticky skresala počet vakcín, ktoré plánovala dodať všetkým európskym krajinám. Konkrétne na úroveň 30% sľúbeného objemu za prvý štvrťrok, čím sa už zaoberá aj Európska komisia. Komisia považuje krátenie vakcín za porušenie zmluvy a vysvetlenie Astra Zenecy o skoršom podpísaní zmluvy s Britániou považuje za nepresvedčivé. Brusel vyčíta farmaceutickým firmám uprednostnenie iných štátov v dovoze vakcíny. Kvôli zvýšeniu transparentnosti Európska komisia požaduje, aby akýkoľvek export vakcín zo štátov EÚ do tretích krajín prechádzal procesom registrácie a schvaľovania. Navyše výrobcovia vakcín budú tiež potrebovať licenciu na export.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite