Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dá sa to aj inak. Ako by vyzeral korona svet, ak by o vakcínach rozhodovali zákazníci, teda my všetci?

.martin Vlachynský .spoločnosť .spoločnosť

Vakcína proti covid-19 je zázračným dieťaťom globálnej ľudskej spolupráce. Napriek tomu sa pri pohľade späť môžeme spýtať, či sa to nedalo urobiť nejako inak.

Dá sa to aj inak. Ako by vyzeral korona svet, ak by o vakcínach rozhodovali zákazníci, teda my všetci? MARCOS DEL MAZO/LIGHT ROCKET/GETTY IMAGES Vakcína od spoločnosti Pfizer – BioNTech. Ľudia na celom svete dúfajú, že po vakcinácii sa budú môcť vrátiť k normálnemu životu.

americký autor Leonard Read vydal v roku 1958 krátku esej Ja, ceruzka. Opisuje v nej procesy, ktoré vedú ku vzniku obyčajnej ceruzky. Od kalifornského cédra a cejlónskeho grafitu cez píly, výrobcu obalového kartónu až k strážcovi majáka, ktorý naviguje loď s tovarom do prístavu. Ilustroval tým, že kým sa k nám dostane tá najobyčajnejšia vec, musí sa spojiť úsilie tisícok ľudí na svete. A nestojí nad nimi generál, ktorý by rozkazoval, čo majú robiť.

O koľko fascinujúcejší je tento príbeh v prípade mRNA vakcíny? Najskôr niekto musí syntetizovať vzorovú DNA. Potom ju niekto musí namnožiť, napríklad pomocou baktérií E.coli a  skontrolovať kvalitu. Isteže je to zložitejšie, ako vyrúbanie cédrového stromu. 

A to sme ešte len pri DNA. Výroba mRNA nie je novinka, no dosiaľ prebiehala na kvantitatívnej úrovni o celé rády nižšej, ako si vyžaduje produkcia miliárd dávok vakcín. Celý produkčný reťazec teda dramaticky zmenil škálu. Dodávatelia týchto expertných služieb sú v mnohých krajinách – USA, Nemecko, Švajčiarsko, Británia, Kanada a iné. Preprava pár gramov DNA dedikovaným lietadlom je vraj (aspoň pre Pfizer) bežná vec.

Výkonné mrazničky, boxy spomaľujúce sublimáciu suchého ľadu, distribučné spoločnosti, ktoré rozvážajú vakcíny, borosilikátové sklo na ampulky či tureckí baníci ťažiaci bórové rudy... Malé firmy, ktoré prišli s inováciami, ale aj giganty, ktoré dodali procesy a kapitál. Pred rokom ešte väčšina z nich nevedela, že budú spolupracovať. Nespojil ich ani prezident USA, ani WHO (to, mimochodom, čakalo funkčnú vakcínu až v závere 2021), ani šéfka Európskej komisie. Niekoľko typov funkčných vakcín vyrábaných počas jediného roka je zázrak vedy a globalizácie.

ako EÚ zaspala

Na trhu sa stretáva ponuka s dopytom. O ponuke sme už napísali. Ako zareagoval dopyt? Pozor, zákazníkom tu nie sme my, jednotlivci, ale vlády a ich agentúry. Tie rozhodujú, čo nakúpia, kedy, od koho, s akým cenovým stropom, a ako sa bude tento tovar spotrebúvať.

Zaujímavý je najmä prípad EÚ. Tá musela svoju stratégiu zladiť nielen s veľkými globálnymi hráčmi, ale aj interne. Napriek triumfálnemu úvodu bude záver prinajlepšom rozporuplný. Očkovanie ide pomaly, Komisia sa bezradne vyhráža farmabiznisu a niektoré členské štáty pokukujú po Sputniku či čínskej medicíne.

„Kým sa členské štáty Európskej únie dohadovali, USA spustili 15. mája Operation Warp Speed.

EÚ totiž zaspala už na štarte. Americká administratíva začala prvé rokovania s farmafirmami ešte v prvej polovici februára 2020. EÚ sa rozbehla o mesiac neskôr, vystrašená Trumpovým neohrabaným pokusom „vykúpiť“ produkciu vtedy nádejnej nemeckej spoločnosti CureVac. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite