Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Legislatívny samizdat - Gröhling potajomky chystá ovládnutie univerzít

.martin Mojžiš .spoločnosť .spoločnosť

Univerzita Komenského protestuje, jej vyhlásenie podporujú ďalšie slovenské univerzity aj Slovenská akadémia vied. Proti čomu protestujú? Zatiaľ len proti hmle. Návrh novely vysokoškolského zákona sa totiž šíri v akademickom prostredí len neoficiálne ako samizdat.

Legislatívny samizdat - Gröhling potajomky chystá ovládnutie univerzít BRANISLAV BIBEL/SITA 23. september 2019 Bratislava: Slávnostné otvorenie akademického roka v Aule Univerzity Komenského. Čakajú nás diskusie o tom, či majú byť univerzity samostatným svetom alebo či majú rešpektovať „požiadavky praxe“.

predstavu o potenciálnej nebezpečnosti pripravovanej novely si môžeme urobiť z Vyhlásenia UK, v ktorom sa okrem iného píše: „Univerzita Komenského v Bratislave kategoricky nesúhlasí so snahami politickej moci obmedziť autonómnosť a samosprávnosť vysokoškolského prostredia v Slovenskej republike. Novelu vysokoškolského zákona, ktorú aktuálne pripravuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, dôrazne odmietame a považujeme ju za snahu o politické ovládnutie vysokého školstva na Slovensku.” 

To sú pomerne silné slová. Čo konkrétne chce novela priniesť a čím tak výrazne ohrozuje vysoké školy? Na otázku .týždňa, ktoré časti pripravovanej novely považuje za najväčšie ohrozenie a prečo, odpovedal rektor UK Marek Števček takto: „Finálny návrh novely nemáme, bohužiaľ, k dispozícii. Z informácií, ktoré k nám prenikli, nás však znepokojujú hlavne dve zmeny. Prvou je zrušenie akademických senátov fakúlt. Druhou je posilnenie právomocí správnej rady, ktorá by okrem iného mala voliť rektora. V správnej rade by mali byť významnejšie než doteraz zastúpení nominanti ministerstva školstva. Nechceme sa dostať do situácie, aby sme sa museli pri každých voľbách obávať, ktorej strane pripadne ministerstvo školstva a ako si bude prispôsobovať univerzity na obraz svojich záujmov.”

„Čakajú nás dlhé diskusie o tom, či je samospráva VŠ vec dobrá alebo zlá.“

Ako konkrétne je v dostupnom návrhu novely posilnený vplyv ministerstva na vysoké školy? Nuž, kľúčový § 40 odsek 2 návrhu sa začína takto: „Správna rada verejnej vysokej školy má šesť členov, ktorých vymenúva a odvoláva minister školstva. Troch členov správnej rady navrhuje akademický senát verejnej vysokej školy. Troch členov správnej rady vyberie minister školstva.” Členov správnej rady, ktorých minister vybral, môže kedykoľvek odvolať. Správna rada rozhoduje nadpolovičnou väčšinou o tom, kto bude rektor (§ 10, odsek 3) a aký bude jeho plat (§ 41, odsek 6), schvaľuje dekanov jednotlivých fakúlt (§ 28 odsek 2) a schvaľuje aj rozpočet vysokej školy a rozpočty fakúlt (§ 41, odsek 5). Ak takáto novela zákona prejde, potom sa proti vôli ministra na žiadnej vysokej škole ani lístok nepohne. A budúci minister nemusí byť zo SaS. Môže byť zo Smeru alebo z ĽSNS.

absentujúca diskusia

Kým prejdeme k úvahám o tom, čo tento návrh novely znamená, treba si vyjasniť niekoľko vecí. Po prvé, či ide o skutočný návrh z dielne ministerstva školstva. Po druhé, či je naozaj zámerom tohto návrhu zlikvidovať samosprávu vysokých škôl. A po tretie, či to ministerstvo školstva myslí vážne alebo či ide len o nejaký pokusný balónik.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite